Vođenje procesa prehrambene industrije
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Sustavski pristup i sustav,. Izomorfni model sustava. Proces-mjerno osjetilo /pretvornik-jedinica za vođenje-izvršna sprava/djelatnik. Temelji vođenja: vođenje pomoću povratne veze i unapredne veze.Matematički model procesas primjenom u prehrambenoj industriji.Teorija vođenja. Načini vođenja procesa prehrambene industrije, automatska stabilizacija , programno vođenje, vođenje upravljanjem. Prilagodljivo vođenje . Inteligentno vođenje.Neizrazito vođenje. Izvršne sprave, djelatnici. Regulacijski krug i servo krug. Regulatori. Vođenje u jediničnim operacijama i procesima prehrambene industrije.
Ishodi učenja:
Studenti će steći znanja o mjernim pretvornicima i važnosti mjerenja za djelovanje tehničkih sustava, vođenju procesa i objekata, informacijama i signalu, analizirati vladanje regulacijskog kruga i savladati djelovanje mjernih pretvornika važnijih veličina na praktičnim primjerima.
Usvajena znanja iz prijenosa količine gibanja, energije i mase i jediničnih operacija zajedno s osnovama mjerne tehnike primijeniti će se pri automatizaciji i robotizaciji industrijskih uređaja i postojenja.
Nakon završetka modula, studenti će moći:
- Primjeniti stečena znanja kao podlogu za rad u prehrambenoj i srodnim industrijama, ravnopravno komunicirajući sa drugim srodnim strukama u cilju boljeg vođenja i projektiranja industrijskih postrojenja;
- Primjeniti stečeno znanje u unapređenje i vođenje procesa i operacija prehrembene i srodnih industrija svojim potrebama;
- Primjeniti stečene znanja vođenja procesa za kontrolu i upravljanje u industrijskim postrojenjima.
Studenti na ovom kolegiju moraju imati osnovna znanja iz mjerenja i inženjerstva 2 i 3.
Nastava
Vrste nastave | Sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 15 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 15 |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Sudjelovanje u predavanjima, položeni kolokviji iz vježbi, završene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | x | Usmeno | x |
Nastavni materijali [4]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
566,51 kB | 26.01.2013. 11:21 | |
![]() |
80,33 kB | 26.01.2013. 11:22 | |
![]() |
79,36 kB | 26.01.2013. 11:23 | |
![]() |
381,68 kB | 26.01.2013. 11:23 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Božičević,J.,Temelji automatike I, Školska knjiga,Zagreb,1992. |
2. | Božičević, Temelji automatike II, Školska knjiga,Zagreb,2992. |
3. | Janshidi,M.,Malek-Zavarei, M.,Linear Control Systems, Pergamon Headington,1986. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Umjetna inteligencija pri mjerenju i vođenju, Hrvatsko društvo za sustave, Zagreb, 1992 |
2. | Himmelblau,M.D.,Bischoff,B.K., Process Analysis and Simulation, John Wiley and sons, New York, 1968 |
3. | Perry, H.R.,Chilton, H.C., Chemical Engineering Handbook, McGraw-Hill Kogakusha, 1973 |
4. | Tehnička enciklopedija, svesak 1-13 Leksikografski zavod ”Miroslav Krleža”, Zagreb, 1963-1997. |