Priprema uzoraka za kemijske i biokemijske analize
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Mljevenje uzoraka primjenom novih tehnologija i uređaja, homogeniziranje uzoraka primjenom novih postupaka i uređaja (primjena ultrazvučne tehnologije visokog intenziteta),određivanje stupnja homogenizacije mikroskopiranjem, određivanje veličine čestica granulometrijskom analizom (klasičnom metodom, primjenom naprednih laserkih tehnika i ultrazvučne tehnologije visokog intenziteta), određivanje teksture i karakteristika praškastih materijala korištenjem novih postupaka
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 10 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 7,5 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 7,5 |
T | Terenske vježbe |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | D. McGlinchey: Characterisation of Bulk Solids, Wetherby, England, 2005 |
2. | A.Ibarz, G.V.Barbosa-Canovas, Unit Operation in Food Engineering, CRC Press, Boca Ration, 2002. |
3. | D. Kilcast: Texture in food, Vol. 2, Solid foods, Cambridge, England, 2004 |
4. | B.M.McKenna: Texture in food, Vol.1, Semi-solids foods, Cambridge, England, 2003 |
5. | G.C.Lowrison:Crushing and grinding, London, 1974. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | L.Svarovsky:Solid-liquid separation,Londob, 1977 |
2. | Heinz P. Bloch: Process Plant Machinery, Butterworth, USA, 1989. |
3. | T.Lovrić: Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva,Zagreb, 2003. |
4. | M.Hraste, Mehaničkeoperacije, Fakultetkemijskoginženjerstvaitehnologije, SveučilišteuZagrebu, 1990. |