Nova dostignuća u mehaničkom inženjerstvu
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
1.Primjena novih tehnika za karakterizaciju grubo disperznih sustava uz određivanje stanja izmješanosti i disperznosti
2. Nova dostignuća u procesima odvajanja, teu načinu određivanja djelotvornosti tih procesa
3. Nova dostignuća u procesima kontaktiranja uz definiranje njihovih općih značajki
4. Primjena ultrazvuka i nerazarajućih metoda u mehaničkom inženjerstvu
5. Primjena laserskih tehnika u mehaničkom inženjerstvu
6. Mehanička svojstva krutina i nasipina (definiranje linerane i nelinearne elastičnosti)
Ishodi učenja:
Studenti će identificirati mehanička djelovanja koje je svojstveno grubo disperznim sustavima tj. kolektivu zrnja, kapljicama ili mjehurićima.
Upotrijebit će znanja o mehaničkim makroprocesima kojima se mijenja stanje izmješanosti što uključuje postupke mehaničkog odvajanja i kolektiviranja, te stanje disperznosti ( postupke usitnjavanja i aglomeriranja). Primjenit će postupke modeliranja izvedene na osnovu fenomenoloških opisa i empirije za svojstvene manje volumene, odnoseći se na:
- Relativno gibanje pojedinih čestica ili kompleksa čestica i fluida uslijed djelovanja struje fluida kroz komplekse čestica;
- Difuzivni transport čestica pri turbulentnom strujanju;
- Usitnjavanje pojedinih čestica ili kompleksa čestica vanjskom silom;
- Interakcija između grubo disperznih čestica i u grubo disperznim sustavima
Analizirati će se izbor i dimenzioniranje procesnih jedinica temeljem najčešće izmjerenim, na pilot uređajima, sekundarnim svojstvima grubo disperznih sustava, npr. brzine sedimentacije, propusnosti filter kolača i sl. Težnja je ocijeniti i dati opis primarnih svojstava čestica (raspodjela veličina, oblik, mikrostrukturu, površinska svojstva i sl.) i fluida (gustoću i viskoznost), te njihovu interakciju u definiranoj geometriji primjeniti na istraživanje tih sekundarnih svojstava što bi isključilo potrebnu dugotrajnost i nesigurnost eksperimentiranja, te prenošenje rezultata u veće mjerilo.
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 7,5 | |
vježbe |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | P. Fellows: Food processing technology, 2th Ed., Cambridge, England, 2000. |
2. | A.Ibarz, G.V.Barbosa-Canovas, Unit Operation in Food Engineering, CRC Press, Boca Ration, 2002. |
3. | J. Welti-Chanes, J. F. Velez-Ruiz, G.V. Barbosa-Canovas: Transport Phenomena in Food Processing, New York, 2000. |
4. | J.M.Coulson, J.F.Richardson, J.R.Backhurst, J.H.Harker: Chemical Engineering, 3rd ed., Pergamon Press, Oxford,1978. |
5. | G.C.Lowrison:Crushing and grinding, London, 1974. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | L.Svarovsky:Solid-liquid separation,Londob, 1977 |
2. | Heinz P. Bloch: Process Plant Machinery, Butterworth, USA, 1989. |
3. | T.Lovrić: Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva,Zagreb, 2003. |
4. | M.Hraste, Mehaničke operacije, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, 1990. |