Inženjerstvo II
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Prijenos količine gibanja: Fluidi njihova svojstva.Statika fluida.Opis gibanja fluida. Drugi Newtonov zakon. Posmično naprezanje i laminarni tok. Neviskozni tok fluida. Viskozni tok fluida. Utjecaj turbulentnog toka na prijenos količine gibanja. Tok u zatvorenim kanalima.Fluidizacija . Prijenos topline: Kondukcija.Konvekcija (Prirodna i prisilna).Isparavanje i kondenzacija. Korelacije za određivanje prijenosa topline. Zračenje. Prolaz topline. Izmjenjivači topline Prijenos mase: Molekularna difuzija.Konvektivni prijenos mase.Međufazni prijenos mase. Korelacije za određivanje prijenosa mase. Adsorpcija.Apsorpcija. Dimenzijska analiza,Teorija sličnosti. Analogije između prijenosa količine gibanja,topline i mase.( vježbe):Reynoldsov pokus; Pad tlaka u armaturama i cjevovodima; Istjecanje, Koeficijent otpora oblika, Pad tlaka u fluidiziranom sloju, Koeficijent prijenosa topline,Izmjenjivač topline cijev u cijev, Koeficijent prijenosa mase, Pogonski pravac pri apsorpciji; seminar: Računski primjeri bilance mase i energije,prijenosa količine gibanja,topline i mase).
Ishodi učenja:
Studenti će steći znanja o dinamičkim i statičkim svojstvima fluida, te procesima koji utječu na prijenos količine gibanja.
Usvajaju znanja o vrstama prijenosa topline, te uzrocima i načinima promjene faza. Upoznati će se sa principom rada izmjenjivaća topline.
Upoznati će se sa principom prijenosa mase, načinima i vrstama prijenosa. Steći će iskustvo u radu sa uređajima za apsorpciju i adsorpciju, te će se upoznati sa korelacijama pri određivanju prijenosa mase.
Nakon završetka kolegija, studenti će moći:
- Primijeniti stečena znanja kao podlogu za rad sa uređajima za obradu prehrambenih i drugih proizvoda.
- Primijeniti dobiveno znanje za unaprjeđenje ili prilagodbu tehnoloških operacija svojim potrebama.
- Primijeniti osnove tehnoloških operacija kao temelj za proračun, kontrolu i upravljanje obradom prehrambenih namirnica i drugih proizvoda
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 0 |
PK | Vježbe u praktikumu | 0 |
S | Seminar | 30 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Sudjelovanje u predavanjima, položeni kolokviji iz vježbi, završene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | x | Usmeno | x |
Nastavni materijali [21]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
571,94 kB | 30.11.2010. 13:14 | |
![]() |
400,40 kB | 30.11.2010. 13:15 | |
![]() |
139,18 kB | 30.11.2010. 13:15 | |
![]() |
206,91 kB | 30.11.2010. 13:16 | |
![]() |
76,71 kB | 30.11.2010. 13:17 | |
![]() |
499,56 kB | 30.11.2010. 13:17 | |
![]() |
210,41 kB | 30.11.2010. 13:18 | |
![]() |
33,51 kB | 30.11.2010. 13:18 | |
![]() |
296,78 kB | 30.11.2010. 13:19 | |
![]() |
2,19 MB | 12.01.2011. 13:58 | |
![]() |
80,17 kB | 17.01.2011. 15:27 | |
![]() |
1,18 MB | 17.01.2011. 15:28 | |
![]() |
196,64 kB | 17.01.2011. 15:29 | |
![]() |
1,29 MB | 09.01.2012. 13:54 | |
![]() |
206,86 kB | 09.01.2012. 13:55 | |
![]() |
112,15 kB | 13.01.2012. 15:02 | |
![]() |
386,81 kB | 18.01.2012. 11:20 | |
![]() |
634,42 kB | 31.01.2012. 13:38 | |
![]() |
1,03 MB | 16.01.2013. 10:23 | |
![]() |
687,57 kB | 16.01.2013. 10:38 | |
![]() |
179,37 kB | 25.01.2013. 14:22 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Singh,P.R. and D.R.Heldman: Introduction of Food Engineering, 3th ed.,Academic press, San Diego, 2001. |
2. | Geankoplis, J.C.:Transport Processes and Unit Operations, Allyn and Bacon,Boston,1978. |
3. | Tripalo, B.: Fenomeni prijenosa u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji, (rukopis pripremljen za objavljivanje) |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Welty,R.J.,Wicks,E.C. and R.E.Wilson: Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, John Wiley, New York, 1976 |
2. | Denn,M.M.: Process Fluid Mechanics, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, 1980. |
3. | Chopey,P.N.,Tyler,G.and E.P.Hicks:Handbook of Chemical Engineering Calculations, McGraw-Hill,New York, 1984. |
4. | Pečornik, M.: Tehnička mehanika fluida, Školska knjiga, Zagreb, 1989. |
5. | Tehnička enciklopedija, svesak 1-13,Leksikografski zavod”Miroslav Krleža”, Zagreb, 1963-1997. |