Osnove mjernih metoda u znanosti o prehrani
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Kolegij daje pregled osnova mjernih metoda nutricionizma sa primjenom. Svaki laboratorij ili pripremnica hrane prikuplja podatke u kontroliranim uvjetima. Eksperimentalna mjerenja (laboratorijska ili prikupljena iz upitnika) u području nutricionizma i kontrole hrane često predstavljaju podatke koji je nužno dodatno obraditi. Kolegij će se osvrnuti na tipove grešaka koje se prilikom mjerenja mogu dogoditi i kakav je njihov utjecaj na konačan rezultat te kako pravilno izbjeći krivu interpretaciju takvih rezultata.
Također će se obrađivati mjereni podaci i osnovni statistički parametri, te će se dati osvrt na važnost analize mjernih pogrešaka i izbora mjerene metode i instrumenata. Obraditi će se mjerenja koja nisu neposredno vezana za računalo (npr. antropometrijska mjerenja: tjelesna visina, tjelesna masa, električna konduktivnost i impedancija (mjerenje masnog tkiva), te mjerni sustavi koji su računalom povezani sa mjernom instrumentacijom (npr. masa, tlak, temperatura, vlažnost, automatski FIA mjerni sustavi). Mjerni sustavi računalno povezani s mjernom instrumentacijom vrlo su važne u pripremnicama hrane, skladištima, distribuciji, proizvodnim jedinicama, te kontrolnim laboratorijima. Svi postupci i primjeri mjerenih metoda su popraćena s prikazima primjene u praksi.
_____________________________________________________________________________________
ISHODI UČENJA
Po uspješnom završetku modula, student/ica će moći:
- Prikupljati i pohranjivati podatke, sa razumijevanjem mjernih podataka kao i potencijalnih pogrešaka mjerenja, mjeritelja i/ili mjerne metode.
- Proširiti i produbiti znanja o osnovnim principima mjernih metoda u znanosti o prehrani što će im omogućiti bolju interpretaciju i analizu mjernih podataka te povezivati njihove odnose koristeći određene računalne vještine.
- Samostalno, praktično primijeniti različite računalne programe (kao npr. Excel i Statistica) u obradi i analizi mjerenih podataka
_____________________________________________________________________________________
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 10 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 15 |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
_____________________________________________________________________________________
Vodič za polaganje modula
Pišu se 1 ispit, u trajanju od 60 minuta, a maksimalan broj bodova je 45. Test objedinjuje cjeline izložene na predavanjima, seminarima i vježbama
Studenti izrađuju seminarski rad na zadanu temu mjerenja i/ili mjerne metode u nutricionizmu ili prehrambenoj tehnologiji. Seminarski rad se usmeno izlaže kako bi se prikazala primjena znanja iz modula, s ciljem usvajanja stručne terminologije, povezivanje u cjelinu te sažimanja bitnih činjenica i samostalnih zaključaka vezanih uz temu seminara.
Maksimalan broj bodova iz seminara je 40.
Prema testu se ocijenjuje stupanj vladanja tematikom, a prema seminarskom izlaganju - stupanj primijenjenih znanja
Ukupna ocjena je zbroj bodova sa testa te seminarskog rada. Konačna ocjena se ostvaruje prema ukupnom broju bodova:
- 48 – 59 → dovoljan (2)
- 60 – 71 → dobar (3)
- 72 – 83 → vrlo dobar (4)
- > 84 → izvrstan (5)
Ukoliko student/ica nije zadovoljan konačnom ocjenom - može odgovarati usmeno.
Uvjet za ostvarivanje prava na potpis:
Odrađene sve vježbe i seminar. Dopušten je izostanak s nastave najviše 2 puta. Studenti s više od dozvoljenog broja nedolazaka ne mogu ostvariti pravo na potpis.
_____________________________________________________________________________________
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
282,64 kB | 30.09.2013. 18:09 |
Literatura
r. br. | Naziv |
1. | Nielsen S. Suzanne (2003) Food Analysis Laboratory Manual (Food Science Texts Series), Springer. |
2. |
Sherrington, K. B., Gaman, P. M. (1998) Science of Food, 4th Edition Butterworth/Heine- mann, Oxford, UK. |
3. | Bower, John (2009) Statistical Methods for Food Science: Introductory procedures for the food practitioner by John Wiley and Sons |
4. | Engle,Patrice L., Menon, Purnima, Haddad, Lawrence (1997) Care and Nutrition: Concepts and Measurement (Occasional Papers (International Food Policy Research Institute, Washington, DC: International Food Policy Research Institute. |
5. |
Ireton-Jones, Carol S., Gottschlich, Michele M. Bell, Stacey J. (1998) Practice-Oriented Nutrition Research: An Outcomes Measurement Approach Jones & Bartlett Publishers |