hrvatski | english

PBF.hr / Zavodi / Zavod za procesno inženjerstvo / Laboratorij za MRA / Modeliranje i optimiranje u prehrambenom inženjerstvu



Modeliranje i optimiranje u prehrambenom inženjerstvu

Nositelj

ECTS bodovi:
2

Studij:
poslijediplomski
doktorski

Opis predmeta

Sustavski pristup sintezi i analizi fenomena u prehrambenom inženjerstvu. Modeli prijenosa tvari, topline, hidrodinamike i biokemijskih reakcija. Modeli koncentriranih i distribuiranih veličina stanja. Metodologije simuliranja determinističkih i stohastičkih procesa. Metodologije procjene parametara. Statistički kriteriji evaluacije matematičkih modela. Strukture upravljanja računalom u prehrambenoj industriji. Matematička teorija optimalnog upravljanja. AI modeli umjetne inteligencije (neralne mreže, neizrazita logika, genetički algoritam) za nadzor i upravljanje tehnoloških procesa. Kemometrijski algoritmi za nadzor kakvoće proizvoda prehrambene industrije. Projektiranje, sinteza i simulacija procesa računalom.

Ishodi učenja

Ž. Kurtanjek „Modeliranje i optimiranje u prehrambenom inženjerstvu

 

Osnovni ishod učenja iz predmeta „Modeliranje i optimiranje u prehrambenom inženjerstvu“ omogućuje studentu kreaciju i samostalnu analizu znanstvenog istraživanja na razini kvantitativnih (numeričkih) podataka. Naročito je važan rezultat stjecanje sustavskog gledišta i primjena raznih statističkih i računalnih metoda za multivarijantne analize. Na osnovu stečenih znanja moguće je generiranje novih originalnih teoretskih zakonitosti koje se mogu primijeniti za tehnološke projekte i znanstvena istraživanja u prehrambenom inženjerstvu. Dobiva se sposobnost kritičke analize rezultata istraživanja rigoroznom primjenom statističkih metoda validacije hipoteza i analize faktora funkcije cilja primjenom sustavskog gledišta. Stečena znanja o kompleksnosti sustava se metodama računalnog modeliranja i simuliranja omogućuju optimalno projektiranje i upravljanje tehnoloških procesa u prehrambenom inženjerstvu.

Nastava

Obliciprovođenja nastave:   Sati
predavanja 15
seminari 7,5
vježbe  

Nastavni materijali [3]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predavanja [11] 22.09.2009. 15:32
Repozitorij  Publikacije za seminare [3] 22.09.2009. 15:42
Repozitorij  Primjeri seminara [8] 14.10.2009. 14:38

Obavijesti [0]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

 

Red.

br.

Naziv
1. I. Saguy, "Computer Aided Techniques in Food Technology", M. Dekker, New York, 2002.
2. R.T. Toledo, "Fundamentals of Food Process Engineering", Kluwer, Norwell, 2001.
3. P.C. Chau, A. Varma „Process Control: A First Course with MATLAB“, CambridgeUniversity Press“, 2002
4. G. Stephanopoulos „Chemical Process Control“, An Introduction to Theory and Practice“, Prentice Hall, 1995.
5. Yong-Zai Lu, "Industrial Intelligent Control", J. Wiley, New York, 1996.

Dopunska literatura

Red.

br.

Naziv
1. D.R. Baughman, Y.A. Liu, "Neural Networks In Bioprocessing and Chemical Engineering", Academic Press, San Diego, 1995.
2. W.H. Ray, "Advanced Process Control", McGraw-Hill, New York, 1981
3. H.G. Schwartzberg, M.A. Rao, "Biotechnology and Food Process Engineering", Marcel Dekker, New York, 1990.
4. P. Tijskens, "Modelling Quallity Matters", Wageningen, 2003.
5. M.J. Lewis, "Physical Properties of Foods and Food Processing Systems", VCH, Basel, 2002.