Modeliranje i optimiranje u prehrambenom inženjerstvu
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Sustavski pristup sintezi i analizi fenomena u prehrambenom inženjerstvu. Modeli prijenosa tvari, topline, hidrodinamike i biokemijskih reakcija. Modeli koncentriranih i distribuiranih veličina stanja. Metodologije simuliranja determinističkih i stohastičkih procesa. Metodologije procjene parametara. Statistički kriteriji evaluacije matematičkih modela. Strukture upravljanja računalom u prehrambenoj industriji. Matematička teorija optimalnog upravljanja. AI modeli umjetne inteligencije (neralne mreže, neizrazita logika, genetički algoritam) za nadzor i upravljanje tehnoloških procesa. Kemometrijski algoritmi za nadzor kakvoće proizvoda prehrambene industrije. Projektiranje, sinteza i simulacija procesa računalom.
Ishodi učenja
Ž. Kurtanjek „Modeliranje i optimiranje u prehrambenom inženjerstvu“
Osnovni ishod učenja iz predmeta „Modeliranje i optimiranje u prehrambenom inženjerstvu“ omogućuje studentu kreaciju i samostalnu analizu znanstvenog istraživanja na razini kvantitativnih (numeričkih) podataka. Naročito je važan rezultat stjecanje sustavskog gledišta i primjena raznih statističkih i računalnih metoda za multivarijantne analize. Na osnovu stečenih znanja moguće je generiranje novih originalnih teoretskih zakonitosti koje se mogu primijeniti za tehnološke projekte i znanstvena istraživanja u prehrambenom inženjerstvu. Dobiva se sposobnost kritičke analize rezultata istraživanja rigoroznom primjenom statističkih metoda validacije hipoteza i analize faktora funkcije cilja primjenom sustavskog gledišta. Stečena znanja o kompleksnosti sustava se metodama računalnog modeliranja i simuliranja omogućuju optimalno projektiranje i upravljanje tehnoloških procesa u prehrambenom inženjerstvu.
Nastava
Obliciprovođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 7,5 | |
vježbe |
Nastavni materijali [3]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
22.09.2009. 15:32 | ||
![]() |
22.09.2009. 15:42 | ||
![]() |
14.10.2009. 14:38 |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | I. Saguy, "Computer Aided Techniques in Food Technology", M. Dekker, New York, 2002. |
2. | R.T. Toledo, "Fundamentals of Food Process Engineering", Kluwer, Norwell, 2001. |
3. | P.C. Chau, A. Varma „Process Control: A First Course with MATLAB“, CambridgeUniversity Press“, 2002 |
4. | G. Stephanopoulos „Chemical Process Control“, An Introduction to Theory and Practice“, Prentice Hall, 1995. |
5. | Yong-Zai Lu, "Industrial Intelligent Control", J. Wiley, New York, 1996. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | D.R. Baughman, Y.A. Liu, "Neural Networks In Bioprocessing and Chemical Engineering", Academic Press, San Diego, 1995. |
2. | W.H. Ray, "Advanced Process Control", McGraw-Hill, New York, 1981 |
3. | H.G. Schwartzberg, M.A. Rao, "Biotechnology and Food Process Engineering", Marcel Dekker, New York, 1990. |
4. | P. Tijskens, "Modelling Quallity Matters", Wageningen, 2003. |
5. | M.J. Lewis, "Physical Properties of Foods and Food Processing Systems", VCH, Basel, 2002. |