Modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Osnove optimiranja. Važnost DRI preporuka za skupine i pojedince u optimiranju. Preporuke u programiranju i planiranju obroka. Baze podataka energetskog i nutritivnog sastava namirnica. Osnove linearnog optimiranja, simpleks metoda. Pareto optimiranje. Pregled softwera za optimiranje, programiranje i analizu. Optimiranje i planiranje obroka, menija, i novog proizvoda. Osnove neizrazitog optimiranja. Planiranje prehrane za pojedince, skupine, osobe s različitim potrebama (dijabetičari, sportaši i sl.).
_____________________________________________________________________________________
ISHODI UČENJA
Po uspješnom završetku modula, student/ica će moći:
- Razlikovati podatke od informacija, važnih u nutricionizmu
- Opisati, definirati i konstruirati baze podataka o kemijskom sastavu hrane sa i bez termičke obrade
- Objasniti konstruiranje distribucijskih krivulja nutritivnih preporuka te njihovu statističku pozadinu te izdvojiti sličnosti i različitosti kod planiranja prehrane uz kritičku analizu i vrednovanje istih
- Sustavno razumijevanje i prilagođavanje istraživačkog problema planiranja ponude različitim korisnicima (npr. prilagođavanje programa za različit spol, dob, tjelesnu aktivnost i sl.)
- Razlikovati, objasniti i kreirati višekriterijske modele za planiranje prehrane
- Definirati osnovnu strukturu svakog planiranja prehrane kroz strukturu LINDO programa (cilj povezan sa nutritivnim ograničenjima)
- Identificirati i istaknuti razlike u planiranju nutritivne ponude i planiranju optimalnih uvjeta za novi proizvod
- Samostalno rješavati postavljene zadatke koji primjenjuju neizrazitost u nutricionizmu uz analizu i usporedbu sa izrazitim vrijednostima (kao što su npr, preporuke) te demonstrirati primjenjivost u nutricionizmu
_____________________________________________________________________________________
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 10 | |
vježbe | 5 |
_____________________________________________________________________________________
Vodič za polaganje modula
Nakon odslušanih predavanja, seminara i odrađenih vježbi, modul se nastavlja kao e-kolegij (merlin.srce.hr) te se uz pomoć materijala dostupnih u e-kolegiju, samostalno rješavaju 3 zadatka koji obuhvaćaju:
- modele i modeliranje
- primjenu modeliranja u planiranju prehrane
- optimiranje plana prehrane.
Slijedi usmeni ispit kojima student pojašnjava svoje zadaće koje objedinjuju gradivo kolegija i primjenu u struci.
Uvjet za ostvarivanje prava na potpis:
Odrađene vježbe i zadaće. Dopušten je izostanak s nastave najviše 2 puta.
_____________________________________________________________________________________
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Koh, Eunsook T., Owen, Willis L. Introduction to Nutrition and Health Research. Springer, 2001. |
2. |
Edited by: Tijskens, L.M.M.; Hertog, M.L.A.T.M.; Nicolaď, B.M. Food Process Modelling. Woodhead Publishing, 2001. |
3. | Ed.: H.N. Teodorescu, A. Kandel, L.C. Jain. Soft Computing in human-related sciences Timothy J. Ross,Fuzzy Logic with Engineering Applications, 2nd Edition, Wiley, 2004. |
4. | LuenbergerDavid G. Linear and Nonlinear ProgrammingSecond Edition, Springer, 2003. |