Modeliranje i kemometrija u prehrambenom inženjerstvu
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Matematički modeli i njihove osnove. Osnove matematičkog i kemometrijskog pristupa za analizu podataka procesnih analizatora (NIR, IR, VIS). Osnove kemometrije i pregled računalne podrške Određivanje prostora glavnih komponenata i latentnih varijable. Prepoznavanje i klasifikacija uzoraka hrane u prostoru glavnih komponenata. Primjena regresijskih modela za nadzor i upravljanje. Procjena prostora stanja kemometrijskom metodom. Primjena regresijske metode parcijalne sume kvadrata. Algoritmi nadzora kakvoće procesa na osnovu „cluster analize“ u prostoru glavnih komponenata.
_____________________________________________________________________________________
ISHODI UČENJA
Po uspješnom završetku modula, student/ica će moći:
- Definirati i razvrstati metode multivarijatne analize.
- Sakupljati i pohranjivati podatke sa razumijevanjem analize kojoj će podaci biti podvrgnuti.
- Proširiti i produbiti znanja interpretacije i analize podataka te povezivati njihove odnose koristeći određene računalne vještine.
- Praktično primijeniti program Statistica za složeniju obradu podataka i kemometriju.
_____________________________________________________________________________________
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 25 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 10 |
S | Seminar | 5 |
T | Terenske vježbe |
_____________________________________________________________________________________
Vodič za polaganje modula
Pišu se 1 ispit, u trajanju od 60 minuta. Test objedinjuje cjeline izložene na predavanjima, seminarima i vježbama.
Student izrađuje i seminarski rad na zadanu temu multivarijatne analize i/ili kemometrije u nutricionizmu ili prehrambenoj tehnologiji. Seminarski rad se usmeno izlaže kako bi se prikazala primjena znanja iz modula, s ciljem usvajanja stručne terminologije, povezivanje u cjelinu te sažimanja bitnih činjenica i samostalnih zaključaka vezanih uz temu seminara.
Seminar se zasebno se ocjenjuje.
Prema testu se ocijenjuje stupanj vladanja tematikom, a prema seminarskom izlaganju - stupanj primijenjenih znanja
Konačna ocjena jpredstavlja aritmetičku sredinu ocjena pisnenog ispita i seminara.
Ukoliko student/ica nije zadovoljan konačnom ocjenom - može odgovarati usmeno.
Uvjet za ostvarivanje prava na potpis:
Odrađene sve vježbe i seminar. Dopušten je izostanak s nastave najviše 2 puta. Studenti s više od dozvoljenog broja nedolazaka ne mogu ostvariti pravo na potpis.
_____________________________________________________________________________________
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
285,69 kB | 27.09.2013. 08:58 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. |
R.G. Brereton: Chemometrics: Data Analysis for the Laboratory and Chemical Plant, John Wiley, 2003. |
2. | Richard Kramer: Chemometric Techniques for Quantitative Analysis, Marcel Dekker, 1998. |
3. | K.R. Beebe, R.J. Pell, Mary Beth Seasholtz: Chemometrics : A Practical Guide, Wiley-Interscience, 1998. |