Mjerenje i upravljanje procesima u prehrambenoj industriji
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Program
Osnovni pojmovi mjernih sustava za računalno vođenje procesa. Međusklopovi za povezivanje računala s mjernom instrumetacijom. Analiza mjernih pogrešaka i umjeravanje instrumenata. Mjerni sustavi za fizikalne veličine u prehrambenoj industriji (masa, razina, protok, tlak, temperatura, vlažnost, aktivitet vode). Procesni mjerni analizatori u prehrambenoj industriji(NIR, UV i VIS). Primjena lasera za mjerenje fizikalnih značajki prehrambenih materijala. Biosenzori za nadzor i upravljanje prehrambenih procesa. Analiza mjernih signala i nadzor procesa kemometrijskim algoritmima. Analiza dinamike procesa primjenom prijenosnih funkcija. Regulacijski krugovi i adaptacija regulatora. Stabilnost upravljanja procesa. Primjena algoritama umjetne inteligencije za nadzor i upravljanje biotehnoloških procesa (neuronske mreže, neizrazita logika, genetski algoritam). Osnove optimalnog upravljanja procesa prehrambene industrije.
Ishodi učenja
Stječe se sustavski pristup u mjeriteljstvu, potrebno znanje i iskustva o metodologiji planiranja eksperimenta u tehničkom području, izbora mjernih metoda, analiza točnosti mjerenja i statičkim evaluacijama eksperimentalnih rezultata. Dobiva se spoznaja o osnovnim pojmovima o upravljanju tehničkim sustavima, strukturnim oblicima upravljanja, i analiza dinamika sustava. Stječe se znanje sinteze i analize linearnih sustava primjenom prijenosnih funkcija osnovnih tehnoloških operacija u prehrambenoj industriji (bilance prijenosa tvari, topline, i kinetika procesa. Uz teoretske osnove dobiva se i praktično znanje o metodama prilagođavanja parametra PID regulatora za modele sustava višeg stupnja s vremenskom zadrškom.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 25 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 20 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
ovjerene laboratorijske vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | x | Usmeno | x |
Nastavni materijali [7]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
01.10.2014. 15:40 | ||
![]() |
01.10.2014. 15:36 | ||
![]() |
11.12.2008. 14:25 | ||
![]() |
08.01.2012. 14:29 | ||
![]() |
31,71 kB | 01.10.2007. 09:45 | |
![]() |
122,65 kB | 12.10.2007. 07:26 | |
![]() |
1,41 MB | 10.12.2007. 21:16 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Ž. Kurtanjek "Mjerenje i vođenje biotehnoloških procesa", skripta, PBF |
2. | P.C. Chau, A. Varma „Process Control: A First Course with MATLAB“, Cambridge University Press“, 2002 |
3. | G. Stephanopoulos „Chemical Process Control“, An Introduction to Theory and Practice“, Prentice Hall, 1995. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | W.H. Ray "Advaced Process Control", McGraw Hill, New York, 1981 |
2. | Yong-Zai Lu "Industrial Intelligent Control", John Wiley, New York, 1998 |