Tehnologija prahova
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Popis metodskih jedinica | sati | Ishod učenja pojedine metodske jedinice |
Praškasti, zrnati i granulirani materijali u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji | 3 | Sposobnost da objasni osnovne karakteristike prahova i njihovu važnost za industriju |
Definicija prahova: kohezivni i nekohezivni prahovi, disperzija prahova | 3 | pokazati formalno znanje i razumijevanje praškastih sustava |
Karakteristike čestica: oblik, gustoća, tvrdoća, površinska aktivnost, mehanička čvrstoća, volumen, vlaga i kut mirovanja | 4 | pokazati formalno znanje i razumijevanje vezano uz karakterizaciju čestica |
Fizikalne karakteristike prahova | 3 | pokazati formalno znanje i razumijevanje fizikalnih karakteristika prahova |
Kemijske karakteristike prahova | 3 | pokazati formalno znanje i razumijevanje kemiskih karakteristika prahova |
Uzorkovanje – značaj, metode | 3 | pokazati formalno znanje i razumijevanje uzorkovanja |
Reologija prahova | 4 | pokazati formalno znanje i razumijevanje reologije praha |
Miješanje: karakteristike, metode, uređaji | 4 | pokazati formalno znanje i razumijevanje miješanja prahova |
Tabletiranje i inkapsulacija | 2 | pokazati formalno znanje i razumijevanje tabletiranja i inkapsulacije |
Ishod učenja modula | ||
Nakon uspješno savladanog modula student će moći: opisati i objasniti fizičke i kemijske karakteristike praškastih materijala i njihovo ponašanje u realnom sustavu, imati sposobnost da interpretira izmjerene podatke, sposobnost tumačenja reologije prahova, riješiti srednje složene probleme vezane uz miješanje, tacije izmjerenih podataka, sposobnost tumačenja reologije prahova, sposobnost , volumen, vlaga i kut mirovanjasredsta radeći samostalno ili u timu, provesti vlastito istraživanje u području definiranja karakteristika miješanja prahova, reologije i karakterizacije praškastog materijala. |
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 5 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 5 |
T | Terenske vježbe | 5 |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Predan seminarski rad |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno | x |
Nastavni materijali [2]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
01.03.2012. 14:45 | ||
![]() |
16.03.2012. 11:23 |
Literatura
Obvezna literatura:
I. Bauman - Prahovi- Teorija na hrvatskom
red. broj | Naziv |
1. | M.E. Fayed, L. Otten:Handbook of Powder Sciences and Technology, Chapman & Hall, London, 1995 |
2. | J.P.K. Seville:Processing of Particulate Solids, Chapman & Hall, London, 1997 |
3. | B.H. Kaye: Powder Mixing, Chapman & Hall, London, 1997 |
Dodatna literatura
No. | Title |
1. | M. Benković, I. Bauman (2011) Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji, , Croatian journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition 6 (1-2) pp. 13-24 |
2. | Benković, Maja; Bauman, Ingrid.(2011) Agglomeration of cocoa powder mixtures – influence of process conditions on physical properties of the agglomerates. // Journal on Processing and Energy in Agriculture. 15 , 1; 46-49 |
3. | A. Semić, I. Bauman (2011) Characteristics Of Bread Dough Of Increasing Sourness With Starters, Works of the Faculty of Agricultural and Food Science University of Sarajevo |
4. | M. Benković, D. Novotni, D. Tušak, M. Krpan, I. Bauman, D. Ćurić, (2010), Improvement Of Baking Characteristics By Transglutaminase Addition, Proceedings of the 5th International Congress Flour-Bread '09 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.). Osijek: University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, 2010. 340-346 |
5. | I. Bauman: Solid-Solid Mixing with Static Mixers, Chem. Biochem. Eng. Q. 15 (4) 159-165 (2001) |