Robotika u prehrambenoj industriji
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Uvodna razmatranja o robotici: osnovni pojmovi, definicije, klasifikacije, povijesni razvoj, primjene i primjeri robota. Sadašnje i očekivane primjene robota u prehrambenoj industriji. Specifični zahtjevi u izvedbi robota za prehrambenu industriju. Osnovna načela sklopovske i programske izvedbe robota. Kinematički i dinamički modeli robota. Planiranje i upravljanje gibanjem robota. Inteligentni senzorski sustavi robota za prepoznavanje oblika i osjećaj dodirne sile. Roboti s umjetnom inteligencijom. Roboti suradnici radnicima u proizvodnom pogonu.
Ishodi učenja
Cilj modula je upoznati studenta s osnovnom građom robota, aktuatorima i energetikom robota, kinematika robota, dinamikom robota, strukturom programskih jezika za upravljanje robota, i osnovnih oblika robotske inteligencije. Student stiče kompentencije u primjeni principima umjetne inteligencije, kao što su neizrazita logika i neuronske mreže. Ishod je kompentencija u primjeni najvažnijih elemenata umjetne inteligencije u prehrambenoj industriji kao što važnost robotskog umjetnog vida, osjetila okusa (umjetni jezik) i mirisa (umjetni nos). Iz industrijskih primjera dobiva se iskustvo o primjeni robota u pojedinim prehrambenim tehnologijama.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 20 |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
održan seminar |
Način polaganja ispita: | Pismeno | x | Usmeno | x |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | John J. Craig: Introduction to Robotics: Mechanics and Control (3rd Edition), Prentice Hall, 2003. |
2. | Emanuele Trucco, Alessandro Verri: Introductory Techniques for 3-D Computer Vision, Prentice Hall, 1998. |
3. | Koorosh Khodabandehloo (Ed.): Robotics in Meat, Fish and Poultry Processing, Kluwer Academic Publishers, 1993. |