Prehrambeni prahovi
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Brojni prehrambeni proizvodi nisu direktno pripravljeni od samih sirovih (prirodnih) materijala, nego su procesirani u tehnološkom postupku proizvodnje, te im je dodan velik broj drugih sastojaka. Sastojci hrane su dostupni u obliku prahova a prednosti hrane u sušenom praškastom obliku su njena dugotrajna biološka stabilnost, jednostavniji transport i skladištenje. Vrste prahova – kohezivni i nekohezivni prahovi, disperzija prahova, Karakteristike čestica – gustoća, čvrstoća, površinska aktivnost, mehanička čvrstoća, volumen, vlaga, kutmirovanja, Fizikalne karakteristike prahova, Kemijske karakteristike prahova, Protok, sljepljivanje, aglomerieranje, segregacija, Uzorkovanje, Veličina čestica – obliki raspodjela, metode određivanja,metode određivanja površine čestica, Mehanika loma i usitnjavanje vanjskom silom, Miješanje–karakteristike miješavina, utjecaj miješanja na prahove, Određivanje stupnja izmiješanosti, Odabir mješala, Prahovi u prehrambenoj industriji –mljekarskoj, napitci, voćni sokovi, prehrambena vlakna, žitarice.
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 20 | |
seminari | 15 | |
vježbe |
Literatura
Red.
br.
|
Naziv
|
1.
|
M.E. Fayed, L. Otten:Handbook of Powder Sciences and Technology, Chapman & Hall, London, 1995
|
2.
|
B.H. Kaye: Powder Mixing, Chapman & Hall, London, 1997
|
3.
|
J.P.K. Seville:Processing of Particulate Solids, Chapman & Hall, London, 1997
|
4.
|
M. Hraste: Mehaničko procesno inženjerstvo, Zagreb, INUS, 2005
|
5.
|
T. Allen: Particle Size Measurement, Chapman and Hall, London, 1990
|
6.
|
J.G. Brennan: Food Processing Handbook. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. Weinheim, Germany, 2006
|