Tehnologija alkohola i kvasca
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Predavanja:
Proizvodnja alkohola: 10 sati
Principi proizvodnje alkohola. Kvasci u proizvodnji alkohola. Matematička analiza alkoholne fermentacije. Shematski prikazi i opisi šaržnih i kontinuiranih postupaka proizvodnje alkohola i suhog kvasca na melasi. Proizvodnja alkohola na drugim sirovinama (kukuruz, sirutka, lignocelulozni materijali). Izdvajanje kvasca i alkohola iz prevrelih komina.
Proizvodnja kvaščeve biomase: 10 sati
Principi proizvodnje kvaščeve biomase. Vrste kvasaca u industrijskoj proizvodnji. Principi aerobnog uzgoja. Uzgoj pekarskog kvasca u pojedinim generacijama. Izdvajanje i pakiranje proizvoda. Proizvodnja suhog aktivnog kvasca. Proizvodnja prehrambenog i krmnog kvasca – opisi pojedinih tehnologija.
Vježbe: Proizvodnja alkohola šaržnim postupkom sa pritokom supstrata na melasi (anaerobno i semiaerobno). Proizvodnja pekarskog kvasca u šaržnom procesu sa pritokom supstrata (simulacija uzgoja kvasca u generaciji «prodajni kvasac»). Vježbe se izvode u laboratorijskom bioreaktoru i traju po 12 sati, a studenti rade u grupama po 3 sata. Industrijske vježbe – posjet tvornicama za proizvodnju alkohola i pekarskog kvasca.
Seminari: Materijalna bilansa procesa u proizvodnji alkohola. Proračun sastojaka hranjivih podloga. Priprema (proračun) vježbi za proizvodnju alkohola. Materijalna bilansa procesa u proizvodnji pekarskog kvasca. Priprema (proračun) vježbe za uzgoj pekarskog kvasca. Obrada laboratorijskih vježbi.
Ishodi učenja: Razumjeti principe proizvodnje alkohola i pekarskog kvasca. Razlikovati principe aerobnog i anaerobnog uzgoja kvaščeve biomase i proizvodnje metabolita koji vladaju u proizvodnji alkohola i pekarskg kvasca. Opisati tehnološke procese proizvodnje i objasniti specifičnosti vezane za proizvod, sirovine i uvjete u pojedinim tehnologijama (Proizvodnja alkohola na melasi u B-postupku, MB-postupku, kontinuiranom postupku, na kukuruznoj krupici, na lignoceluloznom materijalu. Proizvodnja pekarskog kvasca u 4-5 generacija, proizvodnja suhog aktivnog kvasca). Nacrtati osnovne sheme pojedinih procesa i dijelova procesa (priprema sirovine, glavno vrenje, izdvajanje proizvda i sl.). Izračunati količinu sirovina za pojedinu proizvodnju i učiniti osnovnu materijalnu analizu provedenog procesa proizvodnje. Procijeniti prednosti i nedostatke pojedinih tehnoloških rješenja. Provesti pojedine procese laboratorijskom mjerilu, izmjeriti njihove osnovne parametre, te analizirati njihove uspješnosti. Prepoznati dijelove procesa i osnovnu opremu u industrijskom mjerilu.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | 3 |
L | Laboratorijske vježbe | 9 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 12 |
T | Terenske vježbe | 6 |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja i odrađene vježbe i seminari |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno | X |
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
3,94 MB | 18.02.2015. 13:53 |
Literatura
Literatura
red. broj | Naziv |
1. | Slobodan Grba: Kvasci u Biotehnologiji, (Plejada d.o.o., Zagreb, 2010.g.) |
2. | Vladimir Marić: Biotehnologija i sirovine, (Stručna i poslovna knjiga d.o.o, Zagreb, 2000. g.) |