Proizvodnja jakih alkoholnih pića
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Predavanja (13 sati)
Definicija jakih alkoholnih pića. Podjela jakih alkoholnih pića obzirom na sirovine i način proizvodnje. Sirovine za proizvodnju jakih alkoholnih pića: melasni i žitni alkohol, destilati prevrelih voćnih komina, destilati neprevrelih voćnih komina, macerat aromatskog bilja, destilat aromatskog bilja; slatke supstancije (saharoza, glukoza i škrobni sirup, mlijećni šećer); supstancije za bojenje; aromatsko i ljekovito bilje; Skladištenje aromatskog bilja; Voće i voćni sokovi; Eterična ulja; Sintetski aromatici. Prerada sirovina: Maceracija aromatskog bilja; maceracija voća; skladištenje macerata i destilata. Sastavljanje jakih alkoholnih pića. Prirodna jaka alkoholna pića (voćne, žitne, šećerne rakije). Osnovne postavke o ukomljavanju voća i žitarica, te destilacija. Proizvodnja vinjaka (voćna rakija). Proizvodnja đina i viskija (žitne rakije). Proizvodnja ruma (šećerne rakije). Proizvodnja različitih slatkih likera.
Vježbe (20sati)
Priprema melase. Ošećerenje škrobnih sirovina. Određivanje šećera. Proizvodnja alkohola iz melase i ošećerenih žitarica. Destilacija prevrelih komina. Maceracija odabranog bilja i voća. Proizvodnja prirodne boje (šećerni kuler).Proizvodnja odabranog jakog alkoholnog pića.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 13 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 20 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe | 5 |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uredno odslušana predavanja i odrađene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
24,00 kB | 27.02.2015. 15:30 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Reed, G; Nagodawithana, T.W(1991): Yeast Technology (ed. Van Nostrand Reinhold-New York) |
2. | Spencer J.F.T;Spencer D.M. (eds) (1997): Yeasts in natural and artifical habitats |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Bryce, J.H. Steward, G.G.(edts.) (2005). Distilled Spirits: Tradition and Innovation |
2. | Stanbury, P.F.; Whitaker,A.; Hall,S.J. (1995). Principles of Fermentation Technology |
Ishodi učenja:
Nakon savladanih materijala iz gore navedenog modula, student će moći:
- Grupirati pojedina jaka alkoholna pića prema osnovnim sastojcima i tehnologiji proizvodnje
- Analizirati, odabrati i pripremiti osnovne sirovine za proizvodnju pojedinih jakih alkoholnih pića
- Opisati tehnološki postupak i opremu za proizvodnju različitih jakih alkoholnih pića
- Primijeniti stečena znanja i vještine u procesu proizvodnje jakih alkoholnih pića u malim i industrijskim postrojenjima