Principi biotehnološke proizvodnje hrane
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Definicija i značaj biotehnologije. Uloga biotehnologije u proizvodnji hrane. Podjela i pregled bioprocesa obzirom na radni mikroorganizam i vrstu proizvoda. Bioreaktor i živa stanica kao bioreaktor.Proizvodni mikroorganizmi. Priprema i sterilizacija hranjive podloge. Odabir radnog mikroorganizma i priprema inokuluma. Kontrola i vođenje procesa u aseptičnim uvjetima. Utjecaj uvjeta okoline na tijek procesa i kvalitetu proizvoda. Anaerobni procesi: vino, pivo, mliječno-kiseli proizvodi, sir, konzerviranje hrane, proizvodnja alkohola i alkoholnih pića. Aerobni procesi: ocat, pekarski i prehrambeni kvasac, enzimi.Karakteristike pojedinih biotehnoloških procesa. (predavanja)
Priprema i sterilizacija hranjivih podloga. Odabir radnog mikroorganizma i priprema inokuluma. Izvođenje anaerobnogprocesa na različitim supstratima. Izvođenje aerobnog bioprocesa. Oksidacija alkohola iz vina u octenu kiselinu. Uzgoj kvaščeve biomase u šaržnom procesu sa pritokom supstrata. (vježbe)
Materijalna bilansa biotehnoloških procesa. Proračuni sirovina za pripremu hranjivih podloga. Demonstracija vođenja biotehnološkog procesa. Izrada seminarskog rada za odabrani biotehnološki proces. (seminari)
Ishodi učenja:
Nakon završenog modula student će moći:
- Razumjeti ulogu biotehnologije u pripremi hrane
- Definirati osnovne pojmove vezane uz mikroorganizme, biotehnologiju i bioprocese
- Nabrojiti i opisati najvažnije bioprocese u pripremi hrane
- Provesti bioproces u laboratorijskom mjerilu
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | 5 |
L | Laboratorijske vježbe | 10 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja, odrađene vježbe i izrađen seminarski rad. |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Vladimir Marić (2000), Biotehnologija i Sirovine, Zagreb |
2. | S. Grba i sur (2010), Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji, Zagreb |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | V. Marić i Božidar Šantek (2008), Biokemijsko inženjerstvo |