Trendovi u kemiji i tehnologiji lipida
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Jednosemestralni izborni kolegij doktorskog studija u kojem se kroz predavanja i seminare obrađuju teme:
- Novi procesi u tehnologiji lipida i utjecaj na asortimani kvalitetuproizvoda: ekstrakcija nadkritičnim plinovima, membranski procesi, biotehnološki procesi,
- Proizvodnja modificiranih masti s manje ili bez trans masnih kiselina kombiniranim procesima (hidrogenacija – interesterifikacija – frakcioniranje).
- Nusproizvodi u industriji ulja i njihova primjena: sapunica – masne kiseline – površinski aktivne tvari, lecitin – fosfolipidi, destilat deodorizacije- tokoferoli.
- Otpadni materijali u tehnologiji ulja i masti i utjecaj na okoliš: zemlja za bijeljenje, otpadna voda, katalizator.
- Paralelna proizvodnja ulja i masti te proteinski bogatih proizvoda.
- Nutritivna i biološka svojstva lipida. usporedba lipida biljnog i životinjskog podrijetla, masne kiseline (esencijalne, trans, omega 3, 6, 9), antioksidansi, vitamini
- Primjena ulja i masti u neprehrambene svrhe.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 15 |
S | Seminar | 7,5 |
Literatura
Obavezna literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Hamilton, R.J., (1995) Developments in Oils and Fats, Blackie Academic & Professional, London. |
2. | Hamm, W., Hammilton, R. J. (2000) Edible Oil Processing, CRC Press, Boca Raton, SAD. |
3. | O'. Brian, R., Farr, W.E., Wan, P.J. (2000) Introduction to Fats and Oils Technology, 2nd Ed., AOCS Press, Champaign, SAD. |
4. | Gunstone, F. D. (2000) Vegetable Oils in Food Technology, CRC Press, Boca RAton, SAD. |
5. | Wan, P.J. (1991) Introduction to Fats and Oils Technology, AOCS Press, Champaign, SAD. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Shahidi, F. (2005) Bailey's industrial oil and fat products, 6. izd., John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, SAD. |
2. | Belitz, H.-D. Grosch, W., Schieberle, P. (2004) Food Chemistry, 3. izd., Springer-Verlag, Berlin. |