Prehrambeni aditivi
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Jednosemestralni izborni kolegij diplomskog studija u kojem se kroz predavanja i seminare obrađuju teme:
- Što su aditivi i njihova podjela prema namjeni i porijeklu
- Procjena sigurnosti aditiva i dozvoljeni dnevni unos
- Utjecaj fizikalno- kemijskih čimbenika na funkcionalnost i stabilnost aditiva
- Prednosti i rizici u primjeni aditiva
- Zakonska regulativa
- Aditivi specifični za pojedine prehrambene proizvode (pekarske, mesne, riblje, uljarske, mliječne, konditorske idr.) i njihova funkcija
- Samostalna obrada zadane teme putem seminarskog rada
Ishodi učenja
Nakon uspješno savladanog modula Prehrambeni aditivi studenti će moći:
- prepoznati prednosti i rizike pri korištenju prehrambenih aditiva
- definirati temeljne kriterije za primjenu prehrambenih aditiva
- prepoznati primjenu principa sljedivosti u prehrambenom lancu na primjeru prehrambenih aditiva
- planirati primjenu prehrambenih aditiva u različitim granama prehrambene industrije.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
S | Seminar | 15 |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Seminarski rad |
Način polaganja ispita
Pismeno | X |
Usmeno | X |
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
195,82 kB | 06.01.2015. 00:10 |
Literatura
Obvezna literatura
Red. broj | Naziv |
1. | Interna skripta iz predavanja |
2. | Branen, A.L., Davidson, P.M., Salminen, S. (1990) Food Aditives, Marcel Dekker,Inc. NewYork. |
3. | Belitz, H.-D. Grosch, W., Schieberle, P. (2004) Food Chemistry, 3. izd., Springer-Verlag, Berlin. |
Preporučena literatura
Red. broj | Naziv |
1. | Pretraživanje literature o novijim spoznajama o utjecaju aditiva na kvalitetu prehrambenih proizvoda i zdravlje ljudi. |