hrvatski | english


Sladila

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski
diplomski

Šifra predmeta:
39857, 53700

Opis predmeta

Podjela sladila. Relativna slatkoća. Ugljikohidratna sladila. Monosaharidna sladila: glukoza (proizvodnja i fizikalno-kemijska svojstva); fruktoza, (slatkoća, higroskopnost). Disaharidna sladila: saharoza (fizikalno-kemijska svojstva, komercijalni oblici). Invertni šećer: svojstva, procesi industrijskog dobivanja, enzimski procesi i upotreba. Laktoza, maltoza, palatinoza, leukroza, ksiloza. Oligosaharidna sladila – kupling šećer i neošećer, svojstva i uporaba. Sladila na bazi škroba (fizikalno-kemijski sastav, industrijsko dobivanje, neenzimski i enzimski postupci). Glukozni, fruktozni i maltozni sirup, maltodekstrini i sušeni sirupi. Komercijalni oblici glukoznog sirupa. Šećerni alkoholi– proizvodnja, fizikalno-kemijska svojstva i uporaba. Sorbitol, manitol, ksilitol, maltitol, laktitol. Hidrogenirani sirupi – hidrogenirani glukozni sirupi. Nesaharozni ugljikohidrati – med, kemijski sastav, fizikalna svojstva, identifikacija. Neugljikohidratna sladila (umjetna, intenzivna, nenutritivna). Skladištenje sladila. Zakonska regulativa (šećer, sirupi, aditivi, dozvoljeni dnevni unos i deklariranje).

ISHODI UČENJA

Nakon uspješno svladanog kolegija student/ica će moći:

 

  • Definirati monosaharidna, disaharidna i oligosaharidna sladila te sladila na bazi škroba i argumentirati njihovu primjenu u prehrambenoj industriji
  • Argumentirati primjenu šećernih alkohola
  • Opisati postupak proizvodnje neugljikohidratnih sladila i definirati njihovu primjenu u prehrambenoj industriji
  • Razvijati nove prehrambene proizvode uz zamjenska sladila.

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 10
T Terenske vježbe  

Uvjet za dobivanje potpisa:

Prisustvo na predavanjima i održana seminarska izlaganja.

Način polaganja ispita:

Pismeno.

Nastavni materijali [0]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Obavijesti [1]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 45  Obavijest o početku predavanja 20.04.2015. 13,67 kB 16.04.2015. 15:50

Literatura

Obvezna literatura:

Red. broj Naziv
1. Mitchell, H. (2006) Sweeteners and sugar alternatives in food technology, Blackwell Publishing, Oxford, UK.
2. Marie, S., Piggot, J. R. (1991) Handbook of sweeteners, Blackie, London.
3. Saulo, A. A. (2005) Sugars and Sweeteners in Foods, Food Safety Technology, 16, 1-7.

Preporučena literatura:

Red. broj Naziv
1. Tschanz, C., Butchcko, H. H., Stargel, W. W., Kotsonis, F. N. (1996) The Clinical Evaluation of a food Additive-Assessment of Aspartame, CRC Press, New York.
3. Kroger, M., Meister, K., Kava, R. (2006) Low-calorie sweeteners and other sugar substitutes: a review of the safety issues, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 5, 35-47.