Kemija i tehnologija uživala
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Povijest čaja. Botanička klasifikacija i uzgoj čaja. Proizvodnja bijelog, žutog, zelenog, crvenog (oolong) i crnog čaja. Gradacija čaja. Mješavine čaja. Ostali postupci prerade čaja. GABA čajevi. Proizvodnja instant čaja. Biljne infuzije. Maté čaj (Ilex paraguariensis)– botanička klasifikacija, uzgoj i prerada. Pakiranje, skladištenje i transport čaja. Kemijski sastav čaja i njegov fiziološki utjecaj na ljudski organizam.
Povijest kave. Botanička klasifikacija i uzgoj kave. Prerada kave– berba, metode suhe i mokre prerade ploda kave. Gradacija, sortiranje, skladištenje i transport sirove kave. Prženje sirove kave. Torrefacto kava. Proizvodnja instant kave. Postupci dekafeinizacije. Kemijski sastav kave. Fiziološko djelovanje kave na organizam. Zamjene za kavu– kavovine.
Kakaovac– botanička klasifikacija i uzgoj. Prerada plodova kakaovca– berba, fermentacija, sušenje, transport i skladištenje. Prženje kakaovog zrna. Proizvodnja kakaovog praha. Instant kakaovi napici. Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) – botanička klasifikacija, uzgoj i prerada. Guarana (Paullinia cupana) – botanička klasifikacija, uzgoj i prerada.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno svladanog kolegija student/ica će moći
- Usporediti razlike u proizvodnji i kemijskom sastavu pojedinih vrsta čajeva
- Opisati postupak prerade kave te argumentirati važnost prženja kave
- Argumentirati postupke dekafeinizacije
- Opisati postupak proizvodnje instant kakaovog praha
- Usporediti uzgoj i preradu cupuaçu-a i kakaovog zrna te guarane i kave
- Analizirati i argumentirati parametre kakvoće različitih čajeva, kave, kakaovog napitka te zamjena za kavu
- Razvijati nove proizvode.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 15 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 15 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 5 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa:
Odslušana predavanja, odrađene vježbe i održano seminarsko izlaganje.
Način polaganja ispita:
Pismeno i usmeno.
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
97,30 kB | 27.02.2015. 13:50 |
Literatura
Obvezna literatura:
Red. broj | Naziv |
1. | Illy, F. & Illy, R. The Book of Coffee, Abeville Publishing Group, New York, 1992. |
2. | Šimunac, D. Knjiga o kavi, Grafem, Zagreb, 2004. |
3. | Goldoni, L. Tehnologija konditorskih proizvoda – I dio Kakao-proizvodi i proizvodi slični čokoladi, Kugler, Zagreb, 2004. |
4. | Okahura, K. Book of Tea, Kodarsha International Ltd., Otawa, 2005. |
5. | Grlić, LJ. Enciklopedija samoniklog i ljekovitog bilja, August Cesarec, 1990. |
6. | Clotfelter, S. The herb tea book, Loreland Co, Interweare Press, 1998. |
Preporučena literatura:
Red. broj | Naziv |
1. | Vantal, A. Book of Coffee, Octopus Publishing Group Ltd., London, 2004. |
2. | Perrier-Robert, A. Book of Tea, Octopus Publishing Group Ltd., London, 2004 |
3. | Chuen, K., Sin, K. & Yu, T. The way of tea, Gaia books limited, London, 2002. |
4. | Clarke, R. & Vitzthum, O. G. Coffee: Recent Developments: Recent Advances (World Agriculture), Blackwell science, Oxford, 2001. |