Funkcionalni aspekti dijetalnih vlakana
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Pregled i definicija prehrambenih vlakana. Izvori prehrambenih vlakana. Prikaz udjela i sastava vlakana u prehrambenim proizvodima.
Fizikalno-kemijska svojstva prehrambenih vlakana.
Povezanost strukture i funkcije polimernih vlakana.
Epidemiološki dokazi o biološkim mehanizmima djelovanja prehrambenih vlakana.
Fiziološki i metabolički učinci dijetalnih vlakana: utjecaj na probavljivost i iskoristivost proteina, na bioraspoloživost mineralnih tvari, na metabolizam vitamina i ugljikohidrata te na morfologiju i brojnost intestinalne mikroflore i probavne enzime.
Općenite smjernice i preporuke za konzumaciju prehrambenih vlakana.
Uporaba prehrambenih vlakana u prevenciji i liječenju bolesti.
Analitički postupci za određivanje vlakana.
Novi tehnološki procesi za izolaciju i proizvodnju prehrambenih vlakana.
Prehrambena vlakna i prihvatljivost potrošača.
Zdravstvene tvrdnje povezane s prehrambenim vlaknima, izazovi i potencijal za budućnost.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno savladanog modula student će moći:
- Definirati dijetalna vlakna i izvore istih
- Objasniti fiziološke i metaboličke učinke dijetalnih vlakana i iste povezati s prevencijom i liječenjem pojedinih bolesti
- Vrednovati i samostalno primjeniti analitičke postupke određivanja dijetalnih vlakana
- Preispitati primjenu nusproizvoda prehrambene industrje kao izvora prehrambenih vlakana u razvoju prehrambenih proizvoda
- Razvijati funkcionalne prehrambene proizvode povećanog udjela dijetalnih vlakana
Nastava
Vrste nastave | Sati | |
Oznaka | Naziv | |
P | Predavanja | 10 |
S | Seminar | 15 |
Literatura
Obavezna literatura:
Spiller, G. A. (2001) Handbook of dietary fiber in human nutrition, 3. izd., CRC Press, Boca Raton /London /New York /Washington D.C.
Sungsoo Cho, S., Dreher, M. L. (2001) Handbook of dietary fiber, Marcel Dekker Inc. New York.
Johnson, I.T., Southgate, D.A.T. (1994) Dietary Fiber and Related Substances. Chapman & Hall, London.
Cherbut, C., Barry, J.L., Lairon, D., Durand, M. (1995) Dietary Fiber Mechanisms of action in human physiology and mechanism, John Libbey Eurotext, Paris.
Preporučena literatura:
Salovaara, H., Gates, F., Tenkanen, M. (2007) Dietary Fiber: Components and Functions, Wageningen Academic Publishers, Netherlands.
Trock, B., Lanza, E., Greenwald, P. (1990) Dietary Fiber, Vegetables, and Colon Cancer: Critical Review and Meta-analyses of the Epidemiologic Evidence. Journal of the National Cancer Institute, 82, 650-661.
Roberfroid, M. (2005) Inulin-Type Frucrans, Functional Food Ingredients, CRC Press, Boca Raton/London/New York/Washington D.C.