Dostignuća u tehnologiji ugljikohidrata
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Značaj ugljikohidratnih i drugih sladila u prehrani i industrijskoj proizvodnji.
Pregled tehnoloških operacija u proizvodnji saharoze iz šećerne repe i šećerne trske.
Novi procesi u proizvodnji ugljikohidratnih i drugih sladila (rezači i valjci za drobljenje šećerne trske, difuzeri, filtracijski uređaji veće učinkovitosti, procesi ionske izmjene za demineralizaciju i dekolorizaciju, membranski procesi, kristalizacija ultrazvukom).
Parametri kakvoće (fizikalno-kemijska, nutritivna i biološka svojstva) te funkcionalni potencijal ugljikohidratnih i drugih sladila.
Nusproizvodi u tehnologiji ugljikohidrata i njihovo korištenje za razvoj i proizvodnju novih proizvoda u prehrambenoj i drugim prerađivačkim industrijama.
Tehnološki procesi proizvodnje škroba i škrobnih derivata te nutritivnih sladila na bazi škroba.
Uloga zamjenskih sladila u proizvodnji funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
Kakvoća šećera i zamjenskih sladila unutar nacionalne i EU zakonske regulative.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno savladanog modula student će moći:
- Argumantirati primjenu ugljikohidratnih sladila u prehrambenoj industriji
- Objasniti utjecaj novog tehnološkog procesa na kakvoću proizvedenog ugljikohidrata
- Vrednovati parametre kakvoće ugljikohidratnih sladila
- Preporučiti korištenje nusproizvoda tehnologijie ugljikohidrata kao sirovine za razvoj i proizvodnju novih proizvoda u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji
- Razvijati nove prehrambene proizvode sa zamjenskim sladilima
Nastava
Vrste nastave | Sati | |
Oznaka | Naziv | |
P | Predavanja | 15 |
S | Seminar | 7,5 |
Literatura
Obavezna literatura:
van der Poel, P.W., Schiwek, H., Schwartz, T. (1998) Sugar Technology – Beet and Cane Sugar Manufacture. Berlin, Verlag Dr. Albert Bartens KG.
Hugot, E. (1986) Handbook of Cane Sugar Engineering. Amsterdam, Elsevier Sience Publishing.
Wilson, R. (2007) Sweeteners. 3. izd., Wiley-Blackwell.
Preporučena literatura:
Mitchell, H. (2006) Sweeteners and sugar alternatives in food technology, Blackwell Publishing, Oxford, UK.