Laboratorij za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda osnovan je 1956. godine kao Laboratorij za tehnologiju šećera i škroba, paralelno sa osnivanjem studija Prehrambene tehnologije na Tehnološkom fakultetu. Prvi nositelj katedre bio je prof.dr.sc. Slobodan Šušić.
Osnovna djelatnost Laboratorija za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda je edukacija studenata preddiplomskih i diplomskih studija o tehnologiji ugljikohidrata i neugljikohidratnih sladila, kakaovih i bombonskih proizvoda, proizvodnji čajeva, preradi kave te uzgoju i preradi sirovina koje se koriste kao zamjene za kavu.
Znanstveno-istraživačka djelatnost Laboratorija obuhvaća istraživanja primjene suvremenih tehnika u procesu proizvodnje prehrambenih proizvoda biljnog podrijetla, posebice konditorskih proizvoda, kave, čajeva i sladila, s ciljem proizvodnje visokovrijednih prehrambenih proizvoda. Istraživanja su usmjerena na primjenu suvremenih spoznaja u razvoju novih procesa i proizvoda, uključujući sve faze prerade, od sirovina do gotovog proizvoda, kreiranje funkcionalnih prehrambenih proizvoda, kao i razvoj metoda suvremenih instrumentalnih tehnika za određivanje bioaktivnih sastojaka i antioksidacijskog kapaciteta različitih prehrambenih proizvoda. Zbog širokog aspekta istraživanja, kojem doprinosi izuzetno dobra međunarodna suradnja, znanstveno-istraživački rad Laboratorija izrazito je interdisciplinarnog karaktera.