Specifičnosti u tehnologiji ribe
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
UVOD (Tendencije u tehnologiji ribe-proizvodnja soljene, dimljene i smrznute ribe. Marikultura.
SOLJENJE RIBE (Tehnologija soljenja. Kvarenje dimljene i soljene ribe. Značaj aktiviteta vode. Vrste soljenja. Soljeni i dimljeni riblji proizvodi. Trendovi i dostignuća. Kontrola kvalitete.)
KVALITETA I INDIKATORI KVARENJA SMRZNUTE RIBE (Smrzavanje tkiva. Promjene teksture i okusa tijekom skladištenja u smrznutom stanju. Faktori koji utječu na stabilnost proizvoda tijekom skladištenja. Utjecaj brzine smrzavanja. Kvarenje smrznute ribe. Biokemijski i fizikalni indikatori kvarenja. Senzorska procjena.)
MARIKULTURA (Mrijestilište. Uzgoj biohrane za mlađ. Mriješćenje, inkubacija i uzgoj ličinki. Uzgoj mlađa. Oblici uzgoja u moru. Odabir lokacije za uzgoj. Oprema za uzgoj i prateći objekti. Uzgojni ciklus. Hrana i hranidba. Praćenje prirasta. Izlov ribe i prodaja.)
Nakon odslušanog modula, student će moći:
- analizirati trendove u uzgoju i preradi ribe
- identificirati faktore koji utječu na kvalitetu riba i proizvoda
- planirati i organizirati preradu dimljene, soljene i smrznute ribe
- procijeniti i poboljšati kvalitetu ribljih proizvoda s obzirom na karakteristike sirovine i način prerade
Nastava
Obliciprovođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 7,5 | |
vježbe |
Literatura
Red.br. | Naziv |
1. | Safety and quality issues in fish processing, (edited by H. Allan Bremner), Woodhead Publishing Limited, Cambridge. |
2. | Trer, T., Safner, R., Aničić, I. i Lovrinov, M. (1995) Ribarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb. |
3. | Šoša, B. (1989) Higijena i tehnologija prerade morske ribe, Školska knjiga, Zagreb. |
4. | Novel Processes and Control Technologies in the Food Industry, (edited by F. Bozoglu, T. Deak and B. Ray), IOS Press, Amsterdam. |