Specifičnosti u tehnologiji mesa
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Odabrana poglavlja iz znanosti i tehnologije mesa. Meso i prehrana ljudi. Svjetski trendovi u preradi mesa. Konverzija mišićnog tkiva u meso. Specifičnosti i problematika u proizvodnji obarenih, polutrajnih i trajnih, te sušenih i dimljenih proizvoda od mesa. Boja mesa. Kvantiteta i uloga mioglobina i dodataka na stvaranje i stabilnost boje. Diskoloracija. Aroma mesa. Funkcionalne osobine mišićnih proteina u proizvodima od mesa. Strategije za produženje trajnosti proizvoda. Primjena visokog hidrostatskog tlaka i ultrazvuka u mesnoj industriji.
Ishodi učenja
Nakon uspješno svladanog kolegija student će moći:
-pokazati sustavno razumijevanje novih tehnologija u mesnoj inudstriji,
-sudjelovati u razvoju proizvoda od mesa,
-komunicirari s kolegama i širom znanstvenom i društvenom zajednicom o trendovima urazvoja mesne industrije,
- kritičkianalizirati i vrednovati nove proizvode od mesa sa funkcionalnim svojstvima.
Nastava
Obliciprovođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 7,5 | |
vježbe |
Literatura
Red.br. | Naziv |
1. | Lawrie, R.A. (2002) Meat Science. Woodhead Publishing Limited, Cambridge. |
2. | Advanced technologies for meat processing (ed. L.M.L. Nollet and F. Toldra) (2006) CRC Press,Taylor & Francis Group, Boca Raton. |
3. | Novel Processes and Control Technologies in the Food Industry, (edited by F. Bozoglu, T. Deak and B. Ray) (2001) IOS Press, Amsterdam. |
4. | Meat processing Improving quality (ed. J. Kerry, John Kerry and D. Ledward) (2002), Woodhead Publishing Limited, Cambridge. |