Sirovine prehrambene industrije
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Predavanja: Voće i povrće: proizvodnja, botanička i tehnološka klasifiakcija. Botanički, fizikalni i kemijski kriteriji kakvoće voća i povrća (metode određivanja, HR norme kvalitete). Uvjeti skladištenja. Kemijski sastav (4 sata).
Značajke uzgoja i građa vinove loze i grožđa. Uloga grožđa u prehrambenoj industriji.Vinske sorte grožđa.Grožđe kao sirovina u proizvodnji vina (4sata).
Porijeklo, proizvodnja i primjena pšenice, raži, kukuruza, ječma, zobi, riže, prosa, sijerka i pšenoraži. Botanički, fizikalni i kemijski kriteriji kakvoće žitarica (metode određivanja, međunarodni standardi i HR norme kvalitete) (4 sata). Skladištenje žitarica, Oprema, procesi, uvjeti. Štetočine u skladištima, dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija. Kontrola kakvoće i zdravstvene ispravnosti žitarica (4 sata - samo na preddiplomskom studiju Nutricionizam).
Biološko-tehnološke osobine šećerne repe i šećerne trske, kemijski sastav, utvrđivanje kvalitete, vađenje i čuvanje na polju i u tvornici. Porijeklo kakaovca, biološke osobine, kemijski sastav, sorte. Fermentacija i kvaliteta. Čuvanje i transport (4 sata).
Botanička i druge podjele najvažnijih uljarskih sirovina i njihova morfološka građa. Osnovni kemijski sastojci (ulje, proteini, celuloza), zastupljenost masnih kiselina i svojstva ulja. Razlika između biljnih i životinjskih sirovina (4 sata).
Mlijeko–karakteristike i glavni sastojci mlijeka (mast, laktoza, proteini, enzimi, mineralne tvari, vitamini) (4 sata).
Pasmine domaćih životinja. Anatomija domaćih životinja. Klasifikacija i kategorizacija stoke i peradi. Jaja. Kemijski sastav. Taksonomija riba, rakova i mekušaca (8 sati - na preddiplomskom studiju Nutricionizam; 12 sati na preddiplomskom studiju Prehrambena tehnologija).
Nakon uspješno savladanog modula studenti će:
Metodske jedinice i njihovi ishodi učenja:
- Sirovine biljnog podrijetla - voće i povrće (4 sata)
- poznavati botaničke, fizikalne i kemijske kriterije kakvoće voća i povrća
- Sirovine biljnog podrijetla – grožđe (4 sata)
- poznavati uzgoj i građu vinove loze i grožđa te vinskih sorata grožđa
- Sirovine biljnog podrijetla - žitarice (4 sata)
- poznavati vrste te botaničke, fizikalne i kemijske kriterije kakvoće žitarica
- Sirovine biljnog podrijetla – kakaovac i sirovine za proizvodnju šećera (4 sata)
- poznavati biološko-tehnološke osobine te sastav šećerne repe i trske te kakaovca
- Sirovine biljnog podrijetla – ulja i masti (4 sata)
- prepoznati specifičnosti i analizirati kvalitetu uljarskih sirovina
- Sirovine animalnog podrijetla - mlijeko (4 sata)
- poznavati karakteristike i glavne sastojke mlijeka
- Sirovine animalnog podrijetla – perad, meso i ribe, rakovi i mekušci (16 sati)
- poznavati vrste i pasmine životinja te taksonomiju riba, rakova i mekušaca
- poznavati klasifikacije i kategorizacije stoke i peradi, mesa i jaja
- poznavati kemijski sastav mesa, mesa peradi, jaja i ribe
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 40 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušano 70 % predavanja |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
10,30 MB | 06.01.2015. 00:02 |
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
11,79 kB | 06.01.2015. 00:02 |
Literatura
Wien, H.C. (1997) The Physiology of Vegetable Crops, Cornell University, USA | |
Schaffer, B., Andersen, P.C. (1994) Handbook of Environmental Physiology of Fruit Crops, Vol. 1, University of Florida, Monticello | |
Mirošević, N. (1996) Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb. | |
Mirošević, N., Turković, Z. (2003) Ampelografski atlas, Golden marketing tehnička knjiga, Zagreb. | |
Jackson, R.S. (1994) Wine science – Principles and application, Academic press, San Diego. | |
Hosney, R.C. (1994) Principles of Cereal Science and Technology, Published by the AACC, St. Paul, Minnesota, USA, 1-411. | |
Žeželj, M. (1999) Tehnologija skladištenja žita, naučna knjiga, Beograd, 1.180. | |
Šušić, S.K., Guralj, E.M. (1965) Osnovi tehnologije šećera, Beograd. | |
Goldoni, L. (2004) Tehnologija konditorskih proizvoda – kakao i čokolada, Kugler, Zagreb. | |
Goldoni, L. (2004) Tehnologija konditorskih proizvoda-bomboni, Kugler, Zagreb. | |
Schuster, W.H. (1992) Olpflanzen in Europa, DLG-Verlag, Frankfurt am Main, 1992. | |
Robbelen, G. (1989) Oil Crops and the World, McGraw-Hill Publishing Company, New York. | |
Baltes, J. (1976) Gewinnung und Vererbeitung von Nahrungsfetten, Verlag Paul Parey in Berlin und Hamburg. | |
Tratnik, Lj. (1998) Mlijeko – tehnologija, biokemijaimikrobiologija, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb. | |
Grubišić, F. (1979) Ribe, rakovi i školjke Jadrana, Liburnija, Naprijed. | |
Schuster, W.H. (1992) Olpflanzen in Europa, DLG-Verlag, Frankfurt am Main, 1992. | |
Popesko, P. (1980) Anatomski atlas domaćih životinja I, II i III, Jugoslavenska medicinska naklada, Zagreb. | |
Nemanič, J., Berić, Ž. (1995) Peradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb. | |
Kovačević, D. (2001) Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište J.J. Strossmayer, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek. | |
Uremović, Z., Uremović, M., Pavić, V., Mioč, B., Mužic, S., Janječić, Z. (2002) Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu |