Kemija i tehnologija mesa i ribe
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Nakon uspješno savladanog predmeta Kemija i tehnologija mesa i ribe, student preddiplomskog studija će moći:
- izabrati optimalne sirovine za mesne i riblje proizvode,
- objasniti procese proizvodnje pojedinih vrsta proizvoda,
- usporediti postupke i pogone za proizvodnju mesnih proizvoda,
- sudjelovati u radu tima koji proizvodi mesne i riblje proizvode,
- primijeniti odgovarajuće analitičke metode za određivanje kvalitete i sugrnosti sirovina i proizvoda
- interpretirati zakonske propise u tehnologiji mesa i ribe
- prikupiti podatke i prezentirati određenu problematiku vezanu uz kemiju i tehnologiju mesa iribe
Nakon uspješno savladanog predmeta Kemija i tehnologija mesa i ribe, student diplomskog studija će moći:
- sudjelovati u radu tima koji proizvodi mesne i riblje proizvode,
- izabrati optimalne sirovine za mesne i riblje proizvode,
- sudjelovati u radu tima koji određuje i prati parametre sigurnosti i kvalitete mesa i ribe kao i proizvoda od mesa i ribe,
- usporediti postupke i pogone za proizvodnju mesnih proizvoda,
- interpretirati zakonske propise vezane uz animalne namirnice i tehnologiju mesa i ribe,
- objasniti i analizirati parametre kvalitete, sigurnosti i autentičnosti pojedinih proizvoda od mesa,
- diskutirati o trendovima u tehnologiji mesa i ribe te razvoju novih proizvoda od mesa i ribe,
- pismeno se izražavati na nivou razumijevanja široke stručne i akademske publike.
Metodske jedinice i njihovi ishodi:
- Odabir sirovina za proizvodnju (6 sati)
- prisjetiti se specifičnosti sirovina animalnog podrijetla
- razumijevanje osnovnih karakteristika mesa i postmortalnih promjena u mesu
- objasniti specifičnost mesnih emulzija
2. Postupci konzerviranja (8 sati)
- razumijevanje postupaka hlađenja i zamrzavanja mesa
- opisati i usporediti postupke konzerviranja primjenom topline
- razlikovati kemijska sredstava za konzerviranje
- izdvojiti specifičnosti konzerviranja sušenjem i zračenjem
3. Sistematizacija proizvoda od mesa (8 sati)
- definiranje kobasičarskih proizvoda
- objasniti konzervne proizvode
- opisati i usporediti kobasičarske i konzervne proizvode
- razlikovati suhomesnate proizvode
- definiranje gotovih jela od mesa
4. Tehnološki procesi proizvodnje (8 sati)
- primijeniti odgovarajuću opremu i strojeve u proizvodnji
- opisati i usporediti procese proizvodnje za kobasičarske i konzervne proizvode
- definiranje i razumijevanje grešaka u proizvodnji
- primijeniti zahtjeve sigurnosti hrane u proizvodnji
5. Kvarenje mesa i proizvoda (4 sata)
- poznavanje mikroflore mesa
- razumijevanje kvarenja mesa
- definiranje i razumijevanje kvarenja proizvoda od mesa
6. Odabir sirovina u industriji ribe (4 sata)
- poznavanje industrijskog izlova ribe i ribolovnih alata
- razumijevanje kemijskog i nutritivnog sastava riba, rakova i mekušaca
- definiranje postupaka s ribom nakon izlova
- poznavanje marikulture
7. Konzerviranje i prerada ribe (10 sati)
- razumijevanje konzerviranja niskim i visokim temperaturama u ribljoj industriji
- razlikovanje konzerviranja sušenjem, soljenjem, salamurenjem, dimljenjem i mariniranjem
- izdvojiti specifičnosti konzerviranja rakova i školjkaša
- definirati proizvode od ribe i razlikovati proizvodnju pojedinih vrsta proizvoda
- usporediti i odabrati metode konzerviranja za pojedine proizvode
8. Kontrola kvalitete svježe i prerađene ribe (4 sata)
- razumijevanje i interpretiranje parametara svježine
- objasniti kvarenje ribe i proizvoda
- definiranje parametara kvalitete
- analiziranje parametara kvalitete
9. HACCP (4 sata)
- izdvojiti specifičnosti proizvodnje pojedinih proizvoda
- analizirati rizike u proizvodnji
- razumijevanje HACCP sustava u mesnoj i ribljoj industriji
10. Pravci razvoja tehnologije mesa i ribe (4 sata)
- interpretirati znanstvene radove s tematikom iz područja kemije i tehnologije mesa i ribe
- poznavanje funkcionalnih proizvoda animalnog podrijetla
- diskutirati o razvoju novih proizvoda mesa i ribe
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 60 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 10 |
PK | Vježbe u praktikumu | 10 |
S | Seminar | 20 |
T | Terenske vježbe | 20 |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja i seminari, te odrađene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | X |
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
4,86 MB | 17.07.2013. 12:07 |
Obavijesti [3]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
65,08 kB | 04.10.2013. 14:15 | |
![]() |
13,50 kB | 21.10.2013. 13:50 | |
![]() |
13,21 kB | 21.10.2013. 13:52 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Kovačević, D. (2001) Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište J.J. Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek. |
2. | Živković, J. (1986) Higijena i tehnologija mesa II dio. – Kakvoća i prerada, Udžbenici Sveučilište u Zagrebu, Tipografija, Đakovo. |
3. | Šoša, B. (1989) Higijena i tehnologija prerade morske ribe, Školska knjiga, Zagreb. |
4. | |
5. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Milišić, N. (2003) Sva riba Jadranskog mora,Marjan tisak, Split. |
2. | Pearson, A.M. (1985) Advances in meat research, Avi INC. Westport, Conneticut. |