Higijena i sanitacija (doktorski studij PT)
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Normativi pri izgradnji prehrambenih objekata u higijenskom i tehnološkom smislu. Temperatura, relativna vlažnost, brzina strujanja zraka i osvjetljenje u objektima za preradu namirnica. Suvremene metode sanitacije (CIP sistemi, CCS sistemi, SCCS sistemi). Suvremena sredstva za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Infekcije, intoksikacije i zoonoze. Biorezidue. Veterinarska, sanitarna i tržna inspekcija i legislativa. Primjena HACCP sustava u kontroli kvalitete animalnihi vegetabilnih proizvoda– identifikacija i procjena rizika, određivanje kritičnih kontrolnih točaka, monitornig, korektivne mjere i verifikacija. Brze analitičke metode mikrobiološke pretrage namirnica (procjena ATP, DEFT test, LAL test – Limulus Amebocyte Lysate test, detekcija mikroroganizama električnim putem, analitička metoda detekcije putem hidrofobinh mrežastih filtera, imunološke i kolorimetrijske metode utvrđivanja mikrobiološke kontamincije, brza detekcija gljivica).
Nakon uspješno svladanog kolegija student će moći:
- identificirati i definirati parametre važne za uspostavu higijenskih uvjeta i adekvatno provođenje sanitacije u objektima za preradu namirnica
- kritički analizirati HACCP sustav sigurnosti hrane
- s kolegama, širom znanstvenom zajednicom i širom društvenom zajednicom komunicirati o higijeni i sanitaciji u proizvodnji i prometu hrane
- diskutirati o metodama mikrobiološke pretrage namirnica
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 7,5 | |
vježbe |
Literatura
Red.br. | Naziv |
1. | Deak, T. (2001) Rapid methods for the detection, identification of microorganisms in assessing for quality and safety of fooods. U: Novel processes and Control Technologies in the Food Industry, (Bozoglu, F., Deak, T., Ray, B., ured.), IOS Press, Amsterdam, str. 145-157. |
2. | Guthrie, R.K. (1988) Food Sanitation, Van Nostrand Reinhold, New York. |
3. | Pearson, A.M., Dutson, T.R., ured. (1996) HACCP in meat, poultry and fish processing. Blackie Academic & Professional, London. |
4. | Veterinarski propisi 1991-2000 (2001), DSK-FALCO, Zagreb. |
5. | Živković, J. (2001) Higijena itehnologija mesa I. Dio: Veterinarsko-sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb. |
Dopunska literatura
Red.br. | Naziv |
1. | Gracey, J.F. (1986) Meat Hygiene, Bailliere Tindall, London. |
2. | Hobbs, B.C., Roberts, D. (1987) Food Poisoning and Food Hygiene, Edward Arnold Ltd, London. |
3. | Sutherlan, J.P., Varnam, A.H., Evans M.G. (1986) A colour atlas of food quality control, Wolfe Publishing. |