Higijena i sanitacija
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
OPASNOSTI
Osnovne karakteristike rasta i preživljavanja u hrani patogenih mikroorganizama. Karakteristike najčešćih patogenih mikroorganizama i parazita iz hrane, rizična hrana koja se povezuje s alimentarnim oboljenjima, te kontrola ovih patogena u prehrambenoj industriji.
OBAVEZE PREHRAMBENE INDUSTRIJE PREMA ZAHTJEVIMA ZA HIGIJENOM TIJEKOM POSLOVANJA
Osnovni zakonski propisi. Preduvjetni program objekta - sprječavanje unosa opasnosti, rasta bakterija i križne kontaminacije (vanjski i unutarnji zahtjevi kod izgradnje objekta; proizvodne prostorije/prostori; prostorije za zaposlenike; oprema; higijenske zone; zrak; voda; temperature; sirovine i dobavljači; zaposlenici; standardni operativni postupci; čišćenje i dezinfekcija; dezinsekcija i deratizacija; evidencije)
ISHODI UČENJA PREDMETA
Nakon završetka kolegija, student/ica će moći:
- prepoznati važnost higijene u sigurnosti hrane, razumjeti putove kontaminacije najvažnijim patogenima i poznavati načine kontrole najvažnijih patogena na nivou prehrambene industrije
- primijeniti zakonske zahtjeve za higijenom kontrolom unosa opasnosti, rasta mikroorganizama te križne kontaminacije u pogonu prehrambene industrije
- objasniti parametre, procijeniti sredstva i načine, znati organizirati i kontrolirati učinkovitost sanitacije u prehrambenoj industriji
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 26 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 6 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja i seminari. |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | X |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Lawley, R., Curtis, L., Davis, J. (2008) The Food Safety Hazard Guidebook. RSC Publishing, Cambridge, Velika Britanija. |
2. | Marinculić, A., Habrun, B., Barbić , Lj., Beck, R. (2009) Biološke opasnosti u hrani, Hrvatska agencija za hranu (HAH). |
3. | Marriott, N.G. (1997) Essentials of Food Sanitation, Food Science Texts Series, Chapman & Hall |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Manual of food quality control (1993)Food and Agriculture Organization, Washington. |
2. | Mc Kane, L., Kandel, J. (1986) Microbiology, Essential and applications, Mc Graw-Hill, New York |