Zakonski propisi o kontroli i kvaliteti hrane
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Predavanja:Kvaliteta hrane i zakonska regulativa u RH.Zakon o hrani RH i prateći propisi o proizvodnji, preradi i distribuciji hrane (higijena i zdravstvena ispravnost, kvaliteta, uzorkovanje i metode analize, deklaracija, inspekcijske službe, laboratoriji.........) Usklađivanje hrvatske regulative s propisima u EU.Međunarodna regulativa-europska regulativa o hrani, ISO organizacija i standardi za određene skupine namirnica, «Codex Alimentarius» (FAO/WHO). Načela dobre laboratorijske prakse (GLP). Načela dobre proizvođačke prakse (GMP). Načela HACCP-a .
Vježbe: Praktična primjena pojedinih pravilnika. Izrada analitičkih nalaza za različite vrste hrane. Izrada deklaracija..
Ishodi učenja
- definirati kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane
- poznavati zakonske propise vezane uz higijenu i sigurnost hrane
- opisati odgovornosti i obaveze pojedinih sudionika u poslovanju s hranom
- definirati uvjete za puštanje hrane na tržište
- porepoznati i primjeniti informacije vezane uz označavanje (deklariranje) hrane;
- primjeniti zakonske propise za pojedine kategorije hrane;
- prepoznati i procijeniti zdravstvenu ispravnost predmeta opće upotrebe.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 10 |
S | Seminar | 5 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušano minimum 80% predavanja, izrađen i obranjen seminarski rad |
Način polaganja ispita: | Pismeno | x | Usmeno |
Literatura
OBAVEZNA:
red. broj | Naziv |
1. | Materijali s predavanja u PDF formatu |
PREPORUČENA:
red. broj | Naziv |
1. | Zakon o hrani NN 81/ 2013 i pripadajući propisi (http://www.nn.hr) |
2. | Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and the Council i odgovarajuće uredbe i direktive http://eur-lex.europa.eu |
3. | Codex Alimentarius, International food standards, WHO/FAO http://www.codexalimentarius.org/standards/en/ |
4. | Joint of FAO/WHOFood Standards Programme: Codex Alimentarius Vol.1-13. |