Sustavi osiguranja kvalitete
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Organizacija osiguranja kvalitete. HACCP-preduvjetni program. HACCP principi. Standardi kvalitete i specifikacije. Odabir analitičkih metoda. Prihvaćanje uzorkovanjem. Kontrola proizvodnje. Agencije za praćenje sustava osiguranja kvalitete. Inspekcija. Dokazivanje sustava osiguranja kvalitete. Potvrđivanje sustava osiguranja kvalitete. Zadovoljstvi kupca.
Ishodi učenja.
Nakon odslušanog modula i položenog ispita studenti će poznavati mogućnosti i znati odabrati odgovarajuće sustave za osiguranje kvalitete i sigurnosti hrane, znati će kako ih implementirati u određenu prehrambenu industriju, poznavati obaveze i odgovornosti u praćenju i i uspješnom funkcioniranju određenog sustava kvalitete i sigurnosti hrane, te poznavati kako zadovoljiti zahtjeve i očekivanja kupca.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušano min. 80% predavanja, izrađen i obranjen seminarski rad |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Predavanja u PDF formatu |
Preporučena literatura
1.
|
Codex Alimentarius (2009) Food Hygiene. Basic texts, FAO/WHO, Fourth edition, Rome.
|
2.
|
Vasconcellos, J.A. (2005) Quality Assurance for the Food Industry: A Practical Approach, CRC Press, Inc., Boca Raton, Florida
|
3.
|
Luning, P.A., Develieghere, F. and Verhé R. (2006) Safety in the agri-food chain, Vageningen Academic Publishers, Netherlands.
|
4.
|
Luning, P.A., Marcelis, W.J. (2009) Food quality management, Technological and managerial principles and practices, Vageningen Academic Publishers, Netherlands.
|
5.
|
ISO norme ( normni niz 9000, 22000, 17025, 19011, 10013, 14001...)
|
6.
|
IFS Food. Standard for auditing quality and food safety of food products (2012), Version 6., IFS Management GmbH, Berlin.
|
7.
|
Food BRC Global Standard (2005) British Retail Consortium, TSO, London.
|