Senzorika i analitika vina
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
U okviru modula studenti se osposobljavaju za stjecanje znanja o pravilanom predstavljanju, opisivanju i ocjenjivanju vina. Nastava se izvodi u okviru predavanja i laboratorijskih vježbi. Predavanjima se daju teoretske osnove kroz sljedeće metodske jedinice: fiziologija osjetila okusa, mirisa, vida i sluha. Senzorska procjena vina. Osnovne karakteristike vina: miris, okus i boja vina, otkrivanje, razumijevanje i prepoznavanje. Terminologija opisa senzorskih svojstava vina. Manjkavosti, nedostaci i bolesti vina. Organiziranje kušanja (laboratorij, čaše, temperatura i volumen uzorka…). Senzorski testovi (hedonistički, deskriptivni, triangl test). Upoznavanje s metodama bodovnog ocjenjivanja vina. Fizikalno-kemijske, spektrofotometrijske i instrumentalne analize mošta i vina.Vježbe prate materiju obrađenu na predavanjima kroz sljedeće metodske jedinice: razlikovanje osnovnih mirisa i okusa vina, boja vina, stilovi vina, kušanje vina (odabir tehnike i ocjenjivanje, vođena degustacija vina), testiranje praga percepcije pojedinih komponenti vina, fizikalno-kemijske spektrofotometrijske te analize vina na plinskoj (SPME-GC) i tekućinskoj kromatografiji, FTIR.
Nakon uspješno savladanog modula student/ica će moći:
- interpretirati osnovna osjetila (okus, miris i vid),
- primjeniti stručnu terminologiju kod opisivanja vina,
- samostalno opisati senzorske karakteristike vina (mirisne komponente, komponente koje formiraju okus vina, skladnost između pojedinih sastojaka vina),
- vrednovati kakvoću proizvoda, razlikovati vinske u odnosu na defektne mirise i okuse vina,
- koristiti metode bodovnog ocjenjivanja vina,
- odrediti fizikalno-kemijskim i instrumentalnim metodama pojedine komponente vina.
Nastava
Satnica:
predavanja: 15 sati
laboratorijske vježbe: 10 sati
Znanje studenta se provjerava praćenjem rada kroz vježbe i na završnom pismenom ispitu.
Nastavni materijali [8]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
1.022,26 kB | 06.01.2015. 00:03 | |
![]() |
1,79 MB | 06.01.2015. 00:03 | |
![]() |
274,36 kB | 06.01.2015. 00:03 | |
![]() |
610,65 kB | 06.01.2015. 00:03 | |
![]() |
1,68 MB | 06.01.2015. 00:03 | |
![]() |
16,31 MB | 06.01.2015. 00:03 | |
![]() |
594,03 kB | 06.01.2015. 00:03 | |
![]() |
761,45 kB | 06.01.2015. 00:03 |
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
23,50 kB | 03.03.2015. 10:59 |
Literatura
1. Jackson, R. (2002) Wine Tasting: A Profesional Handbook, Academic Press.
2. Robinson, J. (2001) How to Taste: A Guide to Enjoying Wine, Simon & Schuster.
3. Grainger, K. (2009) Wine Quality: Tasting and Selection, Wiley-Blackwell.