hrvatski | english

PBF.hr / Zavodi / Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo / Laboratorij za tehnologiju i analitiku vina / Proizvodnja predikatnih, specijalnih i pjenušavih vinaProizvodnja predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53735, 53744

Opis predmeta

Proizvodnja „posebnih vina“ u svjetskoj proizodnji zauzima značajno mjesto. Vina su tehnološki zahtjevnija pri proizvodnji jer traže znanja koja se primjenjuju pri uobičajenim postupcima proizvodnje te ovisno o tipu vina i značajne specifičnosti.

U ovom segmentu je posebno važno definiranje vina regionalnim pravilnicima koji se trebaju zadovoljiti. Paralelelno s upoznavanjem razlika u tehnologiji proizvodnje te organoleptičkim specifičnostima studentima se pokušava približiti „filozofija“ proizvodnje s posebnim naglaskom na kritičnim točkama poizvodnje. Svake godine bi se posjetila i jedna tipična proizvodnja takovih vina.

Nakon završetka kolegija, student/ica će moći: Nadogradnjom znanja iz ostalih predmeta koja se bave vinima student se pripremi za savladavanje tehnoloških problema u ovakvim proizvodnjama. Student će moći prepoznati „lošu“ fermentaciju, te znati reagirati nakon definiranja problema; znati proizvesti prošek i pjenušac. Upoznati će zakonske okvire i postupke proizvodnje predikatnih vina, porta, te sherry vina. Upoznati će osnovne parametre stabilnosti vina kao preduvjet punjenja vina u boce.

Nastavni materijali [1]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predikatna i specijalna vina [7] 06.01.2015. 00:03

Obavijesti [2]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Termini predavanja [1] 06.01.2015. 00:03
Repozitorij  Ispit [1] 06.01.2015. 00:03

Literatura

Jackson, R. S. (2000) Wine Science: Principles, Practice, Perception, Academic Press, London

Boulton, R.B., Singleton, V.L., Bisson, L.F., Kunkee, R.E. (1995) Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, New York