Proizvodnja predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Proizvodnja „posebnih vina“ u svjetskoj proizodnji zauzima značajno mjesto. Vina su tehnološki zahtjevnija pri proizvodnji jer traže znanja koja se primjenjuju pri uobičajenim postupcima proizvodnje te ovisno o tipu vina i značajne specifičnosti.
U ovom segmentu je posebno važno definiranje vina regionalnim pravilnicima koji se trebaju zadovoljiti. Paralelelno s upoznavanjem razlika u tehnologiji proizvodnje te organoleptičkim specifičnostima studentima se pokušava približiti „filozofija“ proizvodnje s posebnim naglaskom na kritičnim točkama poizvodnje. Svake godine bi se posjetila i jedna tipična proizvodnja takovih vina.
Nakon završetka kolegija, student/ica će moći: Nadogradnjom znanja iz ostalih predmeta koja se bave vinima student se pripremi za savladavanje tehnoloških problema u ovakvim proizvodnjama. Student će moći prepoznati „lošu“ fermentaciju, te znati reagirati nakon definiranja problema; znati proizvesti prošek i pjenušac. Upoznati će zakonske okvire i postupke proizvodnje predikatnih vina, porta, te sherry vina. Upoznati će osnovne parametre stabilnosti vina kao preduvjet punjenja vina u boce.
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
06.01.2015. 00:03 |
Obavijesti [2]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
06.01.2015. 00:03 | ||
![]() |
06.01.2015. 00:03 |
Literatura
Jackson, R. S. (2000) Wine Science: Principles, Practice, Perception, Academic Press, London
Boulton, R.B., Singleton, V.L., Bisson, L.F., Kunkee, R.E. (1995) Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, New York