Kemija i tehnologija vina
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
U okviru ovog modula studenti će steći znanja o najznačajnijim područjima uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u svijetu i RH, te suvremenim postupcima proizvodnje vina i proizvoda na bazi grožđa i vina. Upoznati će se s kemijskim sastavom grožđa, vina i proizvoda na bazi grožđa i vina, kemijskim i biokemijskim promjenama koje se odvijaju tijekom njihove proizvodnje, njege i čuvanja kao i prepoznavanjem nepoželjnih promjena na vinu, njihovim uzrocima, kemizmima i mogućnostima sprječavanja. Također će se upoznati s mogućnostima i postupcima proizvodnje voćnih vina, s posebnim osvrtom na voćna vina s mogućnošću proizvodnje u RH.
Ishodi učenja
- prepoznati, primjeniti, izabrati, identificirati određene postupke prerade grožđa i proizvodnje vina,
- znati izabrati odgovarajuće postupke njege i čuvanja vina;
- poznavati kemijski sastav vina i promjene koje se odvijaju tijekom pojedinih faza proizvodnje, njege i čuvanja vina
- znati identificirati uzroke mana i nedostataka vina i znati postupke njihove prevencije
- znati procijeniti procijeniti stupanj kvalitete vina
- izabrati uvjete i postupke u proizvodnji voćnih vina
- znati postupke proizvodnje, njege i čuvanje jakih alkoholnih pića od grožđa i vina.
- izraditi projekt vinskog podruma.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 50 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 60 |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Literatura
Obavezna literatura:
1. Predavanja u PDF formatu
Preporučena literatur:
1. Jackson, S.R. (2008) Wine science, Principles and application, 2.izd., Elsevier Inc. London.
2. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. (2006) Handbook of enology Volume 1, The microbiology of wine and vinifications 2. izd., John Wiley & Sons, Chichester.
3. Riberau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. (2006) Handbook of Enology (Volume 2) The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, John Wiley & Sons, Chicester.
4. Hornsey, I. (2007) The chemistry and biology of winemaking. The royal society of chemistry,Cambrige.
5. Ough, C., S., Amerine, M. A. (1988) Methods for Analysis of Musts and Wines, John Wiley & Sons, New York.
6. Moreno-Arribas, M.V., Polo, M.C. (2009) Wine chemistry and biochemistry, Springer, NewYork.
7. Zoecklein, B. W., Fugelsang, K. C., Gump, B. H., Nury, F. S. (1995) Wine analysis and production, Chapman & Hall, New York.
8. Fugelsang K.C., Edwards, C.G. (2007) Wine microbiology, practical applications
and procedures, 2 izd. Springer, New York.
9. Radovanović, V. (1986) Tehnologija vina, IRO Građevinska knjiga, Beograd.
10. Muštović, S. (1985) Vinarstvo s enohemijom i mikrobiologijom, Privredni pregled, Beograd.