Čuvanje i rukovanje hranom
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Tehnika rukovanja prehrambenim proizvodima u skladištima,transportu i pripremi hrane. Sustavi za pripremu hrane – planiranje i organizacija prostora, opreme i procesa pripreme hrane. Principi konzerviranja hrane.
Nakon završetka kolegija, student/ica će moći:
- Samostalno definirati procese čuvanja i rukovanja hranom u proizvodnji i poslovima vezanim uz proizvodnju hrane.
- Sposobnost kritičke analize i sinteze novih i složenih procesa vezanih uz sprečavanje kvarenja ili općenito degradacije namirnica.
- Sposobnost primjene znanja u praksi i rješavanje problema veznao uz procese konzerviranja i minimalnog procesiranja hrane.
Nastava
Satnica:
predavanja: 15 sati
seminari: 5 sati
Znanje studenta se provjerava na završnom usmenom ispitu.
Literatura
Lovrić, T (2003) Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva, Hinus, Zagreb.
Herceg, Z (2009) Procesi konzerviranja hrane - novi postupci, Golden marketing, Tehnička knjiga, Zagreb.
Fellows, P.J. (2000) Food processing technology, principles and practice, second edition, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, Boca Raton.