Procesi pripreme hrane
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Predavanja
Osnovni procesipripreme hrane – mehanički (pranje, čišćenje, guljenje, usitnjavanje, otkoštavanje), termički (blanširanje, kuhanje, pirjanje, pečenje, prženje), rashladni (smrzavanje), te njihov utjecajna prehrambene i kulinarske značajke sirovina u pripremi hrane. Značaj i uloga korektora okusa, hidrokoloida, antioksidansa i konzervansa u pripremi hrane.Vrste obroka. Menu – osnovne značajke, podjela s različitih aspekata. Jelovnik. Normativ. Sustavi pripreme hrane. Planiranje i organizacija različitih sustava za pripremu hrane te njihova podjela. Kuhinje i njihova podjela. Centralne pripremnice hrane – organizacija prostora, oprema, procesi pripreme i distribucije hrane. Catering. Operacije i procesi u različitim sustavima za pripremu hrane. Uređaji i druga oprema sustava za pripremu hrane – mehanički uređaji, uređaji za toplinsku obradu, rashladni sustavi i transportni sustavi. Tehnika rukovanja prehrambenim proizvodima u skladištima,transportu i pripremi hrane. Stupnjevi obrade prehrambenih proizvoda i njihovo tehnološko i ekonomsko značenje. Industrijska proizvodnja polugotovih i gotovih jela.
Ishodi učenja
Nakon uspješno savladanog modula studenti će moći:
1.Opisati promjene na nutritivnim sastojcima sirovina za vrijeme pripreme i proizvodnje hrane
2. Opisati ulogu i uporabu pomoćnih sirovina u pripremi i proizvodnji hrane
3. Definirati sustave za pripremu hrane
4. Definirati dnevne obroke, razlikovati vrste menija i jelovnika
4. Primijeniti stečena znanja u praktičnom izračunavanju normativa u industrijskoj proizvodnji hrane i u kuhinjama
5. Analizirati tehničko-tehnološka i organizacijska rješenja kuhinja i centralnih pripremnica hrane
6. Definirati podjelu namirnica prema stupnju obrade i pripremljenosti
7. Definirati osnovne procese industrijske proizvodnje polugotovih i gotovih jela
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 45 |
A | Auditorne vježbe | - |
L | Laboratorijske vježbe | 16 |
PK | Vježbe u praktikumu | - |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe | 21 |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uredno pohađanje nastave. |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | X |
Obavijesti [2]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
25,50 kB | 28.10.2011. 09:18 | |
![]() |
26,99 kB | 26.09.2013. 10:19 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | V. Lelas: Procesi pripreme hrane (2008) |
2. | M.C. Spears : Food Service Organizations (2012) |
3 | F. Lawson: Principles of Catering Design (1987) |