Prehrambeno-procesno inženjerstvo II
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Materijalna i energetska bilanca termičkih procesa (pasterizacija, sterilizacija, uparavanje). Rashladni procesi i postrojenja:materijalna i energetska bilanca. Osnove membranskih procesa - materijalna i energetska bilanca (uređaji i primjena. Toplinski procesi sa direktnom ili radijacijskom energijom. Dielektrično zagrijavanja – princip, primjena, oprema. Omsko zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Infracrveno zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Procesiranje hrane električnim poljem – princip i oprema. Procesiranja hrane visokim hidrostatskim tlakom – princip i oprema. Procesiranje hrane ultrazvukom – princip i oprema. Procesiranje hrane pulsirajućim svjetlom – princip i oprema. Pakiranje hrane – načini, vrste materijala za pakiranje, međudjelovanje materijala za pakiranje i hrane, utjecaj na okoliš. Transport, skladištenje i distribucija hrane.
ISHODI UČENJA :
Nakon uspješno savladanog modula Prehrambeno-procesno inženjerstvo 2 studenti će znati na koji način usavršavati postojeće metode konzerviranja hrane i/ili primijeniti nove metode procesiranja iste pri proizvodnji minimalno procesirane hrane. U nove metode obrade hrane spadaju: visoki hidrostatski tlak, pulsirajuće električno polje, oscilirajuće magnetsko polje, ultrazvuk visokog i niskog intenziteta, metode zasnovane na pulsirajućem svjetlu te UV svjetlu, ohmskom zagrijavanju te primjena elektromagnetskog zračenja u prehrambenoj industriji. Također će moći odrediti potreban specifični ambalažni materijal potreban za pakiranje hrane dobivene novim postupcima obrade. Nakon završetka kolegija studenti će steći znanja o novim postupcima konzerviranja i procesiranja hrane te će ih biti sposoban primijeniti u prehrambenoj industriji.
Infracrveno zagrijavanje materijala, Određivanje utjecaja ultrazvuka na prehrambene proizvode, Specijalna priprema hrane (terenska vježba),
Proračun uređaja za transport i distribuciju (seminar).
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 20 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe | 10 |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pohađanje predavanja, vježbi i seminara. |
Način polaganja ispita: | Pismeno | x | Usmeno | x |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Z. Herceg, Procesi konzerviranja hrane - novi postupci, Golden marketing, Tehnička knjiga, Zagreb, 2009. |
2. | R. Paul Singh, Dennis R. Heldman: Introduction to Food Engineering, Academic Press, San Diego, California, USA, 2001. |
3. | P.J. Fellows: Food processing technology, principles and practice, second edition, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, Boca Raton, USA, 2000 . |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | M.LeMagner, P. Jelen, Food Engineering and Process Applications, Elsevier, 1986. |