Prehrambeno-procesno inženjerstvo I
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Predavanja:
Procesi u prehrambenim tehnologijama: Mehanički (guljenje, usitnjavanje, separacija itd) i fizikalni procesi (prosijavanje, aglomeriranje, emulgiranje itd). Termički procesi (blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje). Separacija kruto-tekuće (sedimentacija,filtracije, prešanje). Kemijski procesi: hidroliza, hidrogenacija, neutralizacija, esterifikacija. Enzimski procesi: depektinizacija, hidroliza proteina, hidroliza ugljikohidrata. Mikrobni procesi – različite vrste fementacija. Ekstruzija - materijalna i energetska bilanca i primjena na proizvodnju hrane. Transport i skladištenje hrane. Kristalizacija.
ISHODI UČENJA:
Nakon uspješno svladanog modula Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1, student/ica preddiplomskog studija će steći potrebna znanja o operacijama i procesima u prehrambenoj industriji (mehaničkim, fizikalnim, termičkim, kemijskim, enzimskim i fermentacijskim procesima). Također će steći potrebna znanja koja će im omogućiti da budu sposobni provoditi specifične procese koji se primjenjuju u prehrambenoj industriji (homogenizacija, ekstruzija, valcanje, končiranje, temperiranja…). Znanja stečena kroz ovaj kolegij omogućiti će im izradu te potpunu interpretaciju materijalne i energetske bilance raznih procesa u prehrambenoj industriji.
Vježbe i seminari:
Priprema hrane za procesiranje. Usitnjavanje hrane. Određivanje veličine čestica praškastih materijala. Filtracija. Nestacionarni prijenos topline tijekom hlađenja i zamrzavanja. Izračun materijalne i energetske bilance kod sterilizacije, filtracije, toplinskih procesa, hlađenja i smrzavanja. Ekstruzija - materijalna i energetska bilanca.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | - |
L | Laboratorijske vježbe | 45 |
PK | Vježbe u praktikumu | - |
S | Seminar | 30 |
T | Terenske vježbe | - |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uredno pohađanje nastave. I izrada seminarskih zadataka. |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | X |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Zoran Herceg, Procesi u prehrambenoj industriji (Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1, Plejada, 2011. |
2. | R.P. Singh, D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, Academic Press, San Diego (2001) |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | |
2. |