Nova hrana
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Predavanja:
Definicija pojmova: nova hrana, nutraceutik, funkcionalna hrana, dijetetska hrana, dodaci prehrani, bioaktivne tvari, bio hrana, GMO. Vrste bioaktivnih tvari. Probiotici. Uloga bioaktivnih tvari u očuvanju zdravlja. Sirovine koje sadrže bioaktivne tvari (karoteniode, flavonoide, fenole, prehrambena vlakna, prebiotike, amino kiseline, minerale). Metode izolacije bioaktivnih tvari iz biljnih sirovina: ekstrakcija, pročišćavanje, koncentriranje.GMO hrana. GM mikroorganizmi u prehrambenoj inustriji. Postupci za dokazivanje genetičkih modifikacija.Postupci kreiranja, proizvodnje, konzerviranja i pakiranja nove hrane. Zakonska regulativa.
Seminar:
Razrada procedura kreiranja i uvođenja na tržište nove hrane.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno svladanog modula student/ica će moći:
- Poznavati sastav, svojstva i ulogu različitih skupina nove hrane
- Ispitati tržište i analizirati podatke, primijeniti stečena znanja pri kreiranju receptura za pojedine nove proizvode, a proizvod/sastojci su dobiveni novim tehnološkim proizvodnim postupcima
- Predložiti tehnološki proces proizvodnje i organizirati rad u proizvodnji novih proizvoda
- Vrednovati kakvoću novog proizvoda
- Interpretirati osnovne odredbe zakonske regulative vezano uz stavljanje nove hrane na tržište
- Primjeniti etička načela u odnosima sa suradnicima i poslodavcem
- Koristiti i valorizirati znanstvenu i stručnu literature u svrhu cjeloživotnog usavršavanja
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | - |
L | Laboratorijske vježbe | - |
PK | Vježbe u praktikumu | - |
S | Seminar | 30 |
T | Terenske vježbe | - |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uredno pohađanje nastave. |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | X |
Obavijesti [2]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
19,50 kB | 28.02.2013. 14:26 | |
![]() |
12,45 kB | 18.03.2013. 11:31 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | nastavni materijal i predavanja |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | European Commission, 1997. Regulation (EC) No 258/97 of the European Parliament and of the Council of 27 January 1997 concerning novel foods and novel food ingredients. European Commission, Brussel. Official Journal of the European Communities. L43. International Life Sciences Institute, 2003. The safety assessment of novel foods and concepts to determine their safety in use. ILSI Press, Brussels. ILSI Europe Report Series. |