Funkcionalna hrana
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Definicija pojmova: nova hrana, funkcionalna hrana, nutraceutik, bioaktivna tvar, bio hrana, fitokemikalije. Bioaktivne komponente hrane i njihova uloga u očuvanju zdravlja. (fenolni spojevi, karotenoidi, prehrambena vlakna, probiotici, prebiotici, amino kiseline). Postupci izolacije, pročišćavanja i koncentriranja bioaktivnih komponenti iz biljnih sirovina. Metode kreiranja novih funkcionalnih proizvoda. Konzerviranje i pakiranje funkcionalne hrane.Uvođenje na tržište. Zakonska regulativa.
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 20 | |
seminari | ||
vježbe |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | T.Mattila-Sandholm, M. Saarela: Functional Dairy Products, CRC 2003 |
2. | F. Shahidi, M. Naczk: Phenolics in Food and Nutraceuticals, CRC 2003 |
3. | M.S. Meskin,W.R.Bidlack, D.S. Lewis, A.J. Davis, R.K.Randolph: Phytochemicals, CRC 2004 |
4. | I.. Johnson, G. Williamson: Phytochemical Functional Foods, CRC 2003 |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Znanstven članci vezani uz funkcionalnu hranu. |