Fizikalna svojstva složenih sustava - hrane
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Predavanja:
Reologija. Reološka svojstva tekućih materijala (Newtonske i nenewtonske tekućine). Čimbenici koji utječu na reološka svojstva, viskoelastičnost. Reološka svojstva tijesta. Metode i uređaji za određivanje reoloških svojstava tekućih i polutekućih materijala. Transport fluida. Reološka svojstva suspenzija, granuliranih i praškastih materijala. Reološka svojstva krutih materijala - tekstura. Termofizička svojstva hrane. Fazni prijelazi kod niskih temperatura. Metode određivanja termofizičkih svojstava (DTA, DSC, matematički modeli). Aktivitet vode. Izoterme sorpcije. Višefazni sustavi i pojave na granici faza složenih sustava. Dielektrična svojstva hrane. Difuzija i prijenos mase.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno svladanog predmeta Fizikalna svojstva složenih sustava – hrane, student/ica preddiplomskog studija će znati izmjeriti i analizirati reološka svojstva krutih, polu tekućih i tekućih prehrambenih proizvoda. Također će znati odrediti i interpretirati promjene fizikalnih svojstava granuliranih i praškastih materijala i dielektričnih svojstva hrane kao i pojave na granici faza složenih sustava. Studenti će znati izmjeriti, analizirati te interpretirati fazne prijelaze kod niskih temperatura (termofizička svojstva hrane) kao i izoterme sorpcije kod dehidratiranih prehrambenih proizvoda.
Vježbe i seminari:
Određivanje reoloških svojstava tekućih i polutekućih materijala primjenom rotacionog i kapilarnog reometra. Određivanje reoloških parametara za nenewtonske materijale. Dimenzioniranje cijevovoda tijekom procesiranja tekuće i polutekuće hrane. Određivanje potrebne snage pumpe pri transportu polutekućih i tekućih materijala. Fizikalna svojstva granuliranih i praškastih materijala. Temperature faznih promjena primjenom diferencijalne termičke analize - DTA. Određivnje specifičnog toplinskog kapaciteta, latentne topline, toplinske vodljivosti i entalplije hrane. Određivanje izotermi sorpcije dehidratiranih proizvoda. Određivanje svojstva pjenjenja te stabilnosti pjene.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | - |
L | Laboratorijske vježbe | 15 |
PK | Vježbe u praktikumu | - |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe | - |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uredno pohađanje nastave. Izrada 4 seminarska zadatka. |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno | X |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | V. Lelas: Fizikalna svojstva hrane (sveučilišni udžbenik u tisku) |
2. |
M.J. Lewis: Physical Properties of Foods and Food Processing Systems, Ellis Horwod, Chichester (1987) |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | P. Fellows: Food Processing Technology, CRC Press, Boca Raton (2000) |
2. | D.R. Heldman: Food Process Engineering, AVI Publising Company, Westport (1977) |