Začinsko i aromatsko bilje
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Klasifikacija začinskog i aromatskog bilja. Rasprostranjenost na području RH i u svijetu. Branje, čišćenje, prerada, pakiranje i skladištenje. Odabrani začini (mljevena crvena paprika, crni i bijeli papar, bijeli luk, itd.) i uporaba u pripremi jela i u prehrambenoj industriji. Klasifikacija i kemijska struktura biološki aktivnih spojeva začinskog i aromatskog bilja (npr. klinčić, lavanda, ružmarin, kadulja, bosiljak, origano, timijan, peršin, itd.). Metode izolacije i postupci prerade/proizvodnje čvrstih i uljnih ekstrakata. Eterična ulja i rezidue. Primjena biljnih ekstrakata u različitim proizvodima. Funkcionalna svojstva biološki aktivnih spojeva. Antioksidacijska i antimikrobna svojstva začinskog i aromatskog bilja.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno svladanog predmeta Začinsko i aromatsko bilje, student preddiplomskog studija će moći:
- samostalno razlikovati svježe i prerađeno začinsko i aromatično bilje prema njihovim značajkama
- samostalno definirati slijed osnovnih operacija od berbe do prerade te izabrati optimalne uvjete za procese sušenja, pakiranja i skladištenja odabranih biljnih vrsta
- objasniti procese prerade začinskog i aromatskog bilja u praškaste proizvode, biljne ekstrakte, eterična ulja
- temeljem poznavanja kemizama sastojaka začinskog i aromatskog bilja primjeniti adekvatne analitičke metode za određivanje kvalitete, stabilnosti i autentičnosti praškastih proizvoda, biljnih ekstrakata te eteričnih ulja
- definirati i opisati osnovne principe HACCP i specifičnosti vezano za pogone za preradu začinskog i aromatskog bilja.
- na pravilan način interpretirati osnovne odredbe zakonske regulative vezano uz začinsko i aromatsko bilje te ih primjeniti u konkretnim slučajevima
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 15 |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
odslušano 70 % predavanja; odrađene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
18.03.2013. 16:11 |
Obavijesti [2]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
30,00 kB | 05.03.2014. 13:02 | |
![]() |
31,50 kB | 11.03.2014. 09:57 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Predavanja (skripta u pripremi) |
2. | Grlić, LJ, (1986) Enciklopedija samoniklog i ljekovitog bilja, August Cesarec, Zagreb |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1.2. | K. V. Peter (2004) Handbook of Herbs and Spices, Vol. 1 i 2., Woodhead, London.Lambert Ortiz, E. (1998) Enciklopedija, bilja, mirodija i začina, Knjiga trgovina, Zagreb |