hrvatski | english


Začinsko i aromatsko bilje

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Opis predmeta

Klasifikacija začinskog i aromatskog bilja. Rasprostranjenost na području RH i u svijetu. Branje, čišćenje, prerada, pakiranje i skladištenje. Odabrani začini (mljevena crvena paprika, crni i bijeli papar, bijeli luk, itd.) i uporaba u pripremi jela i u prehrambenoj industriji. Klasifikacija i kemijska struktura biološki aktivnih spojeva začinskog i aromatskog bilja (npr. klinčić, lavanda, ružmarin, kadulja, bosiljak, origano, timijan, peršin, itd.). Metode izolacije i postupci prerade/proizvodnje čvrstih i uljnih ekstrakata. Eterična ulja i rezidue. Primjena biljnih ekstrakata u različitim proizvodima. Funkcionalna svojstva biološki aktivnih spojeva. Antioksidacijska i antimikrobna svojstva začinskog i aromatskog bilja.

ISHODI UČENJA

Nakon uspješno svladanog predmeta Začinsko i aromatsko bilje, student preddiplomskog studija će moći:

- samostalno razlikovati svježe i prerađeno začinsko i aromatično bilje prema njihovim značajkama

- samostalno definirati slijed osnovnih operacija od berbe do prerade te izabrati optimalne uvjete za procese sušenja, pakiranja i skladištenja odabranih biljnih vrsta

- objasniti procese prerade začinskog i aromatskog bilja u praškaste proizvode, biljne ekstrakte, eterična ulja

- temeljem poznavanja kemizama sastojaka začinskog i aromatskog bilja primjeniti adekvatne analitičke metode za određivanje kvalitete, stabilnosti i autentičnosti praškastih proizvoda, biljnih ekstrakata te eteričnih ulja

- definirati i opisati osnovne principe HACCP i specifičnosti vezano za pogone za preradu začinskog i aromatskog bilja.

- na pravilan način interpretirati osnovne odredbe zakonske regulative vezano uz začinsko i aromatsko bilje te ih primjeniti u konkretnim slučajevima

 

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu 15
S Seminar  
T Terenske vježbe  

 
Uvjeti za dobivanje potpisa

odslušano 70 % predavanja; odrađene vježbe

 
 

Način polaganja ispita: Pismeno X   Usmeno  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nastavni materijali [1]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predavanja 2013 [8] 18.03.2013. 16:11

Obavijesti [2]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 214  Obavijest o upisu u MERLIN 30,00 kB 05.03.2014. 13:02
Broj preuzimanja: 187  OBAVIJEST O POČETKU PREDAVANJA 13.03.2014. 31,50 kB 11.03.2014. 09:57

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Predavanja (skripta u pripremi)
2. Grlić, LJ, (1986) Enciklopedija samoniklog i ljekovitog bilja, August Cesarec, Zagreb

 
Preporučena literatura

red. broj Naziv
1.2. K. V. Peter (2004) Handbook of Herbs and Spices, Vol. 1 i 2., Woodhead, London.Lambert Ortiz, E. (1998) Enciklopedija, bilja, mirodija i začina, Knjiga trgovina, Zagreb