Uvod u prehrambene tehnologije
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Povijesni pregled razvoja prehrambene tehnologije i njeno mjesto u nacionalnom i svjetskom gospodarstvu . Tradicionalni i suvremeni aspekti. Trendovi u svijetu i kod nas. Veza s poljoprivredom, proizvođačima sirovina i korisnicima nusproizvoda. Specifičnosti pojedinih prehrambenih tehnologija(sezonska dobava sirovine, rad kroz cijelu godinu), raznolikost asortimana. Jaka ovisnost o zakonodavstvu. Zahtjevnost analitičkih metoda.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno svladanog predmeta, student/ica će moći:
- prepoznati važnost prehrambene industrije, kompleksnost problematike, povezanost razvoja prehrambene industrije s najnovijim znanstvenim spoznajama vezano za znanost o hrani, prehrani, razvoju novih tehnologija.
- imenovati najvažnije grupe proizvoda ovisno o osnovnim skupinama sirovina i osnovnim razlikama među njima poštujući zakonske propise
- popisati najvažnije prehrambene industrije RH i opisati njihovu povijest razvoja i asortiman
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Nastavni materijali [2]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
329,84 kB | 17.09.2013. 19:02 | |
![]() |
583,58 kB | 15.10.2013. 12:06 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | The state of food and agriculture 2003-2004, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, 2004 |
2. | Podaci Hrvatske gospodarske komore i Državnog zavoda za statistiku. |
3. | Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH. |
5. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | P. Murano, Understanding Food Science and Technology (with InfoTrac), Brooks Cole, 2002. |