Prehrambene tehnologije namirnica biljnog podrijetla
Nositelj |
Suradnici |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Postupci proizvodnje ulja ovisno o tehnološkim svojstvima sirovine. Utjecaj pojedinih procesa u proizvodnji sirovog ulja na kvalitetuulja i proteinskog ostatka. Predrafinacija ulja i proizvodnja sojinog lecitina. Kemijske promjene ulja tijekom pojedinih procesa rafinacije sirovih ulja. Utjecaj hidrogenacije na kemijska i nutritivna svojstva masti. Sirovine i mikroorganizmi za proizvodnju piva. Proizvodnja sladovine i piva. Produkti alkoholne fermentacije. Jabučno mliječne fermentacije. Promjene tijekom starenja vina . Promjene uslijed kvarenja vina. Sastav i kakvoća mlinskih proizvoda iz žitarica. Pomoćne sirovone, poboljšivači i aditivi za pekarsku, tjesteničarsku i brašneno-konditorsku industriju. Reologija tijesta. Kemijske i biokemijske promjene tijekom procesa proizvodnje pekarskih, tjesteničarskih i brašneno konditorskih proizvoda. Kakvoća i trajnost gotovih proizvoda. Kemijski sastav, kakvoća i moguća kontaminacija sirovina za proizvodnju šećera i konditorskih proizvoda. Tehnološki postupci proizvodnje šećera i kakao proizvoda i bombonskih proizvoda. Fizikalne, kemijske i mikrobiološke promjene tijekomprocesa proizvodnje. Uvjeti skladištenja gotovih proizvoda. Kakvoća gotovih proizvoda prema našim i europskim standardima. Sastojci koji doprinose nutritivnoj vrijednosti voća i povrća. Promjene pojedinih sastojaka voća i povrća tijekom prerade. Povećanje kvalitete proizvoda od voća i povrća primjenom novih tehnologija. Zdravstveni aspekti proizvoda od voća i povrća.
ISHODI UČENJA
-sudjelovati u radu tima za proizvodnju sojinog ulja, sojinog lecitina i sojine sačme
-razumjeti tehnološke procese proizvodnje piva
- razumjeti procese koji se odvijaju u vinu tijekom alkoholne i jabučno-mliječne fermentacije
- shvatiti značaj i utjecaj uvjeta čuvanja i starenja na kvalitetu vina
-objasniti procese proizvodnje šećera, čokolade i bombonskih proizvoda.
-razlikovati pojedine vrste šećera, kakaovih i bombonskih proizvoda sukladno važećim zakonskim regulativama.
- objasniti procese proizvodnje pekarskih, brašneno-konditorskih, tjesteničarskih i snack proizvoda
- razumjeti utjecaj tehnološkog procesa na prehrambenu vrijednost i kvalitetu proizvoda
-povezati proizvode od voća i povrća s primjenjenim tehnološkim postupkom
- razumjeti kakav utjecaj tehnološki postupak ima na nutritivnu i biološku vrijednost proizvoda od voća i povrća
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 40 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 60 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušano 70 % predavanja, odrađene laboratorijske vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Nastavni materijali [3]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
06.01.2015. 00:02 | ||
![]() |
2,60 MB | 21.04.2011. 11:22 | |
![]() |
255,43 kB | 11.06.2013. 11:55 |
Obavijesti [11]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
18,72 kB | 02.04.2013. 13:45 | |
![]() |
201,87 kB | 03.04.2013. 10:23 | |
![]() |
521,20 kB | 16.04.2013. 14:39 | |
![]() |
201,52 kB | 08.05.2013. 13:42 | |
![]() |
443,43 kB | 24.05.2013. 12:09 | |
![]() |
199,18 kB | 10.06.2013. 09:57 | |
![]() |
522,08 kB | 20.06.2013. 11:15 | |
![]() |
199,79 kB | 20.06.2013. 11:15 | |
![]() |
508,42 kB | 04.07.2013. 14:02 | |
![]() |
199,49 kB | 04.07.2013. 14:06 | |
![]() |
201,37 kB | 02.09.2013. 14:14 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. |
Hui, Y.H. (1996) Baileys industrial oil and fat products. John Wiley & Sons Inc. New York |
2. | Marić,V . (1995) Pivo –tekuća hrana |
3. | Riberau-Gayon, P.,Y. Glories, A.Maujean, D. Dubourdieu, (1998) Handbook of Enology (vol II) The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, John Wiley & Sons, Chicester |
4. | Belitz, g. d. et al. (2004) Food Chemistry, Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, III. Edition, 673-743. |
5. | Hosney R. C. (1994) Principles of Cereal Science and Technology, published bythe AACC, St. Paul,Minnesota, USA. |
6. | van der Poel, P. W., H. Schiwartz (1998) Sugar Technology, Beet and Cane Sugar Manufacture,Verlag Dr. Albert Bartens KG, Berlin. |
7. |
Goldoni, L. (2004) Tehnologija konditorskih proizvoda - kakao proizvodi i proizvodi sli č ni č okoladi , Kugler, Zagreb. |
8. |
Goldoni, L. (2004) Tehnologija konditorskih proizvoda - II dio Bombonski proizvodi ,Kugler, Zagreb |
9. | Jongen, W. (2002) Fruit and vegetable processing, CRC Press, New York. |
10. | Lovrić, T., Piližota, V. (1994) Konzerviranje i prerada voća i povrća, Globus, Zagreb, |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Boulton, R.B., Singleton, V. L., Bisson, L. F., Kunkee, R. E.(1 995) Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, New York |
2. | Salunke, D.K., Kadam, S.S. (1995) Handbook of Fruit Science and Technology, Marcel Dekker, New York.odul. |