Biološki aktivne komponente u hrani i mehanizmi djelovanja
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Definicija i klasifikacija vitamina: vitamini topljivi u vodi i mastima; prirodni izvori, biološka aktivnost i stabilnost. Klasifikacija i struktura biljnih pigmenata (karotenoidi, antocijani); prirodni izvori, biološka aktivnost i stabilnost. Fitokemikalije u voću, povrću i drugim prirodnim izvorima- polifenolni spojevi, prirodni izvori, biološka aktivnost i stabilnost; glukozinolati i drugi organosumporni spojevi, prirodni izvori, biološka aktivnost i stabilnost. Pregled ostalih fitokemikalija (steroli, izoflavoni, saponini itd. ). Uvod u oštećanja koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala. Zaštitna uloga antioksidanata. Procjena zaštitne uloge fitokemikalija (biomarkeri, redoks status, ukupna antioksidativna aktivnost, itd.). Oksidativni stres i oboljenja. Uloga prehrane u prevenciji različitih oboljenja. Uloga prehrane u ekspresiji gena.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno savladanog predmeta „Biološki aktivne komponente u hrani i mehanizmi djelovanja“ student diplomskog studija će moći:
- samostalno klasificirati različite skupine fitonutrijenata s kemijskog i biološkog stanovišta
- navesti najznačajnije izvore pojedinih skupina fitonutrijenata
- razumjeti utjecaj različitih procesa prerade na stabilnost i promjene fitonutrijenata
- opisati oštećenja koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala
- samostalno definirati zaštitnu ulogu i mehanizme djelovanja antioksidanata iz prirodnih izvora
- samostalno definirati ulugu prehrane i fitonutrijenata u prevenciji različitih oboljenja
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 26 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 12 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 8 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušano 70 % predavanja, odrađene laboratorijske vježbe, prezentacija seminara na zadanu temu |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Obavijesti [2]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
223,24 kB | 24.02.2014. 15:14 | |
![]() |
30,50 kB | 11.03.2014. 11:19 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Skripte pripremljene za modul. |
2. | Meskin, M.S., Bidlack, W.R., Davies, A.J., Omaye, S.T. (2000) Phytochemicals in Nutrition and Health, CRC Press, New York. |
3. | Meskin, M.S., Bidlack, W.R., Davies, A.J., Levis, D.S., Randolph, R.K. (2000) Phytochemicals: Mechanism of Action, CRC Press, New York. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. |
Rucker, R.B., Suttie, J.W., McCormick, D.B., Machlin, L.J. (2001) Handbook of Vitamins 3th Edition, C.H.I.P.S. |
2. | Shahidi, F., Naczk, M. (2000) Phenolic in Food and Nutraceuticals, CRC Press, New York. |
3. | Tomas-Barberan, F.A., Robins, R.J. (1997) Phytochemistry of Fruit and Vegetables, Clarendon Press, Oxford. |