hrvatski | english


Biološki aktivne komponente u hrani i mehanizmi djelovanja

ECTS bodovi:
4

Studij:
diplomski

Opis predmeta

Definicija i klasifikacija vitamina: vitamini topljivi u vodi i mastima; prirodni izvori, biološka aktivnost i stabilnost. Klasifikacija i struktura biljnih pigmenata (karotenoidi, antocijani); prirodni izvori, biološka aktivnost i stabilnost. Fitokemikalije u voću, povrću i drugim prirodnim izvorima- polifenolni spojevi, prirodni izvori, biološka aktivnost i stabilnost; glukozinolati i drugi organosumporni spojevi, prirodni izvori, biološka aktivnost i stabilnost. Pregled ostalih fitokemikalija (steroli, izoflavoni, saponini itd. ). Uvod u oštećanja koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala. Zaštitna uloga antioksidanata. Procjena zaštitne uloge fitokemikalija (biomarkeri, redoks status, ukupna antioksidativna aktivnost, itd.). Oksidativni stres i oboljenja. Uloga prehrane u prevenciji različitih oboljenja. Uloga prehrane u ekspresiji gena.

ISHODI UČENJA
Nakon uspješno savladanog predmeta „Biološki aktivne komponente u hrani i mehanizmi djelovanja“ student diplomskog studija će moći:

- samostalno klasificirati različite skupine fitonutrijenata s kemijskog i biološkog stanovišta
- navesti najznačajnije izvore pojedinih skupina fitonutrijenata
- razumjeti utjecaj različitih procesa prerade na stabilnost i promjene fitonutrijenata
- opisati oštećenja koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala
- samostalno definirati zaštitnu ulogu i mehanizme djelovanja antioksidanata iz prirodnih izvora
- samostalno definirati ulugu prehrane i fitonutrijenata u prevenciji različitih oboljenja

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 26
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 12
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 8
T Terenske vježbe  

 
Uvjeti za dobivanje potpisa

Odslušano 70 % predavanja, odrađene laboratorijske vježbe, prezentacija seminara na zadanu temu

 
 

Način polaganja ispita: Pismeno X   Usmeno  

 
 
 
 
 

Nastavni materijali [0]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Obavijesti [2]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 201  Obavijest o početku predavanja 223,24 kB 24.02.2014. 15:14
Broj preuzimanja: 128  OBAVIJEST O UPISU NA MERLIN 30,50 kB 11.03.2014. 11:19

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Skripte pripremljene za modul.
2. Meskin, M.S., Bidlack, W.R., Davies, A.J., Omaye, S.T. (2000) Phytochemicals in Nutrition and Health, CRC Press, New York.
3. Meskin, M.S., Bidlack, W.R., Davies, A.J., Levis, D.S., Randolph, R.K. (2000) Phytochemicals: Mechanism of Action, CRC Press, New York.

 
Preporučena literatura

red. broj Naziv
1.  Rucker, R.B., Suttie, J.W., McCormick, D.B., Machlin, L.J. (2001) Handbook of Vitamins
 3th Edition, C.H.I.P.S.
2. Shahidi, F., Naczk, M. (2000) Phenolic in Food and Nutraceuticals, CRC Press, New York.
3. Tomas-Barberan, F.A., Robins, R.J. (1997) Phytochemistry of Fruit and Vegetables, Clarendon Press, Oxford.