Trajnost upakiranih proizvoda
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Opći zahtjevi za analizom trajnosti upakirane hrane. Utjecaj ambalažnog materijala na trajnost proizvoda. Barijerne karakteristike ambalaže.Čimbenici koji utječu na propusnost ambalaže. Propusnost ambalaže na: plinove; vodenu paru. Utjecaj metode pakiranja na trajnost proizvoda. Utjecaj vanjskih čimbenika na trajnost hrane. Protokol ispitivanja. Studija izazova. Ubrzani test trajnosti. Potvrdna studija trajnosti. Praćenje roka valjanosti. Interakcija u sustavu hrana-ambalaža (korozija, migracije: globalna, specifična). Trajnost upakiranog proizvoda s obzirom na: povećanje udjela vlage; gubitak vlage; prisutnost kisika. Utjecaj fluktuacije temperature. Definiranje i podjela seminarskih zadataka. Seminarska izlaganja studenata.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 15 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa: |
Odslušana predavanja. Izrada i prezentacija seminarskog rada. |
Način polaganja ispita: Usmeno |
Ishodi učenja:
objasniti utjecaj ambalaže i metode pakiranja na rok valjanosti hrane, |
definirati barijerna svojstva ambalaže (propusnost na plinove, vodenu paru) i njihov utjecaj na degradaciju upakiranog proizvoda, |
definirati vanjske čimbenike i njihov utjecaj na trajnost upakiranog proizvoda, |
argumentirati odabir testa trajnosti i primjenjivost s obzirom na upakirani prehrambeni proizvod, |
objasniti posljedice interakcije hrana-ambalaža i mogućnost dokazivanja navedene interakcije, |
prezentirati i objasniti protokol određivanja trajnosti odabranog prehrambenog proizvoda u odgovarajućoj (adekvatnoj) ambalaži, |
objasniti i argumentirati mogućnosti povećanja roka valjanosti upakiranog proizvoda. |
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
33,46 kB | 11.02.2015. 09:49 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | VUJKOVIĆ I., GALIĆ K., VEREŠ M., Ambalaža za pakiranje namirnica, Sveučilišni udžbenik, TECTUS, Zagreb 2007. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | STEEL R., (ured.) Understanding and measuring the shelf-life of food, Woodhead Publiching Limited and CRC Press LLC,2004. |
2. | Dong Sun Lee, Kit L. Yam, L. Piergiovanni, Food Packaging Science and Technology, 2008, CRC Press |
3. | Robertson G. L. Food Packaging Principles and Practice (2nd edition), 2006, CRC Press. |
4. | CAMPION, R.P., Permeation through polymers, Material Technology Institute of the Chemical Process Industries, Inc. Amsterdam 2000. |