Pakiranje hrane
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Definicije, klasifikacija i podjela ambalaže (osnovna, s aspekta: otpada, rukovanja, vrste materijala). Funkcije i značaj pakiranja. Materijali (drvo, staklo, metal, papir, plastika, složeni ambalažni materijali, biorazgradljiva i jestiva ambalaža). Proizvodnja materijala. Metode prerade (injekcijsko prešanje, puhanje, lijevanje, ekstruzija, kalendiranje, istezanje folija, duboko izvlačenje, spajanje; izrada dvodijelnih i trodijelnih limenki; izrada staklenki, plastenki). Strojevi za omatanje i pakiranje. Ambalažni oblici: omoti, vreće i vrećice, kutije, sanduci, bačve, kante, boce, limenke, staklenke, plastenke, tube, čaše. Čepovi i zatvarači. Sustavi pakiranja prema vrsti proizvoda. Metode pakiranja hrane: aseptičko pakiranje, vakuum pakiranje, pakiranje u kontroliranoj/modificiranoj atmosferi, aktivna i inteligentna ambalaža, ambalaža za mikrovalne pećnice (susceptori). Interakcija hrana-ambalaža (korozija, migracija, propusnost na plinove i vodenu paru). Rukovanje i transport. Vrste transporta. Skladišta. Zakonska regulativa (RH, EU) materijala koji dolaze u dodir s hranom. Ambalaža i okoliš (ambalažni otpad i reciklaža).
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 25 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 15 |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa: |
Odslušana predavanja i odrađene laboratorijske vježbe. Izrada i prezentacija seminarskog rada. |
Način polaganja ispita: Pismeno/Usmeno |
Ishodi učenja:
definirati ulogu i funkcije ambalaže za pakiranje hrane (A2), |
poznavanje materijala i njihovih svojstava/zahtjeva za izradu ambalaže za pakiranje hrane (A2, B2, B7, C2), |
poznavanje metoda prerade ambalažnih materijala i izradu ambalaže iz različitih materijala za potrebe pakiranja hrane (A2, B2, C2), |
poznavanje različitih strojeva za omatanje i pakiranje hrane: Oblikovanje vara; Termooblikovanje; Omatanje filmom; Pakiranje prianjajućim filmom; Pakiranje u mjehurastoj ambalaži; Termooblikovanje/punjenje/zatvaranje; Pakiranje u crijevo; Vrećica-u-kutiji (A2), |
poznavanje različitih oblika pakiranja ovisno o upakiranom sadržaju (tekući, kruti, polukruti...) (A2, B2, C2), |
definirati metode za pakiranje hrane i inovativne ambalažne materijale (A2, B2, B7, B12, C2, D2), |
objasniti prednosti pojedinih metoda pakiranja na očuvanje kvalitete i sigurnosti upakirane hrane (A2, A3, B2, B12, C2, D1), |
definirati i objasniti interakciju u sustavu hrana-ambalaža i proces migracije iz ambalažnih materijala (metalna, staklena, polimerna, aktivna, inteligentna) (B2, B12, C2), |
definirati vanjske čimbenike koji utječu na trajnost proizvoda (A2, B2, B7). |
Literatura
.bvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | VUJKOVIĆ I., GALIĆ K., VEREŠ M., Ambalaža za pakiranje namirnica, Sveučilišni udžbenik, TECTUS, Zagreb 2007. |
2. | GALIĆ K., CIKOVIĆ N., BERKOVIĆ K. "Analiza ambalažnog materijala", izdavač: Hinus, Zagreb, 2000. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Dong Sun Lee, Kit L. Yam, L. Piergiovanni, Food Packaging Science and Technology, 2008, CRC Press. |
2. | Wilson C. L., Intelligent and Active Packaging for Fruits and Vegetables, 2007, CRC Press. |
3. | Robertson G. L. Food Packaging Principles and Practice (2nd edition), 2006, CRC Press. |