Odabrana poglavlja u pakiranju hrane
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Funkcionalni zahtjevi na ambalažne materijale. Zaštitni lakovi na limenkama u ovisnosti o vrsti hrane. Višeslojni i složeni ambalažni materijali. Dostignuća u razvoju ambalažnih materijala i metoda pakiranja. Strojevi za pakiranje hrane. Uvjeti skladištenja. Odabir ambalažnog materijala za pojedine proizvode i procesne uvjete. Odabir ambalaže koja se koristi pri sterilizaciji i smrzavanju proizvoda. Odabir ambalažnog materijala za pojedine proizvode i procesne uvjete. Odabir ambalaže koja se koristi za pakiranje svježe, dehidratirane, obrađene hrane. Interakcija hrana-ambalaža. Zakonodavstvo na području pakiranja. Odabir ambalaže i metode pakiranja u ovisnosti o prehrambenom proizvodu.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 15 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa: |
Odslušana predavanja. Izrada i prezentacija seminarskog rada. |
Način polaganja ispita: Usmeno |
Ishodi učenja:
Definirati ulogu i funkciju ambalaže za pakiranje hrane. Obrazložiti odabir zaštitnog laka na limenkama ovisno o agresivnosti prehrambenog proizvoda, |
Objasniti razloge primjene i eventualne prednosti složenih fleksibilnih ambalažnih materijala, |
Obrazložiti kriterije za odabir adekvatne ambalaže s obzirom na upakirani proizvod i procesne uvjete (termičke, netermičke), |
Objasniti moguću interakciju u konkretnom slučaju i njihove posljedice na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost upakiranog proizvoda. |
Objasniti zakonsku regulativu za materijale u dodiru s hranom. |
Prezentirati i objasniti primjenu ambalažnog materijala i metoda pakiranja za odabrani prehrambeni proizvod. Navesti i argumentirati prednosti i nedostatke za pojedine odabire. Objasniti moguću interakciju u konkretnom slučaju i posljedice na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost upakiranog proizvoda. |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | VUJKOVIĆ I., GALIĆ K., VEREŠ M., Ambalaža za pakiranje namirnica, Sveučilišni udžbenik, TECTUS, Zagreb 2007. |
2. | ACKERMANN P., JÄGERSTAD M., OHLSSON T., (Eds.) Foods and Packaging Materials – Chemical Interaction, TheRoyal Society of Chemistry, Cambridge, 1995. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | CAMPION R.P., Permeation Through Polymers for Process Industry Applications, Materials Technology Institute of the Chemical Process Industries, Inc., Amsterdam, 2000. |
2. | MATHLOUTHI, M. (ed), Food packaging and preservation, Elsevier Applied Science Publishers, New York, 1986. |
3. | ROBERTSON G.L., Food Packaging, Principles and Practice, 2nd edition, Marcel Decker, Inc., New York 2006. |