hrvatski | english


Prehrambeni aditivi

ECTS bodovi:
2

Studij:
doktorski

Opis predmeta

  • Što su aditivi i njihova podjela prema namjeni i porijeklu.
  • Procjena sigurnosti aditiva i dozvoljeni dnevni unos.
  • Utjecaj fizikalno-kemijskih čimbenika na funkcionalnost i stabilnost aditiva.
  • Prednosti i rizici u primjeni aditiva.
  • Zakonska regulativa o uporabi i deklariranju aditiva.
  • Aditivi specifični za pojedine prehrambene proizvode (pekarske, mesne, riblje, uljarske, mliječne, proizvode na osnovi voća i povrća, konditorske)
  • Mehanizmi djelovanja specifičnih aditiva

ISHODI UČENJA

Nakon završetka kolegija, student/ica će moći:

 

- Primjenjivati nove spoznaje o aditivima u području proizvodnje hrane

 

- Objasniti mehanizme djelovanja pojedinih aditiva na hranu i zdravlje

 

- Kritički analizirati i vrednovati nove spoznaje o aditivima i ideje o njihovoj primjeni u proizvodnji hrane

 

- Razvijati nove proizvode

Nastava

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 15
seminari 7,5
vježbe  
Način polaganja ispita: Pismeno     Usmeno X

Obavijesti [0]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Literatura:

1. H.-D. Belitz, W. Grosh, F. Schieberle (2009): Food Additives in Food Chemistry, 4th revised and extended ed., Springer-Verlang, Berlin, Heidelberg, 429-465.

2. A Model for Establishing Upper Levels of Intake for Nutrients and Related Substances, Report of a Joint FAO/WHO Technical Workshop on Nutrient Risk Assessment, WHO Headquarters, Geneva, Switzerland, 2-6 May 2005, 1-357. Report issued (Internet) on 13 January 2006

Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:

1. Zakonski propisi o prehrambenim aditivima, HR

http://www.nn.hr;

2. Važeće zakonska regulative u EU

 http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/additives/comm_legisl_en.htm

 3. http://isiknowledge.com/WOS