Prehrambeni aditivi
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
- Što su aditivi i njihova podjela prema namjeni i porijeklu.
- Procjena sigurnosti aditiva i dozvoljeni dnevni unos.
- Utjecaj fizikalno-kemijskih čimbenika na funkcionalnost i stabilnost aditiva.
- Prednosti i rizici u primjeni aditiva.
- Zakonska regulativa o uporabi i deklariranju aditiva.
- Aditivi specifični za pojedine prehrambene proizvode (pekarske, mesne, riblje, uljarske, mliječne, proizvode na osnovi voća i povrća, konditorske)
- Mehanizmi djelovanja specifičnih aditiva
ISHODI UČENJA
Nakon završetka kolegija, student/ica će moći:
- Primjenjivati nove spoznaje o aditivima u području proizvodnje hrane
- Objasniti mehanizme djelovanja pojedinih aditiva na hranu i zdravlje
- Kritički analizirati i vrednovati nove spoznaje o aditivima i ideje o njihovoj primjeni u proizvodnji hrane
- Razvijati nove proizvode
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 7,5 | |
vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | X |
Literatura
Literatura:
1. H.-D. Belitz, W. Grosh, F. Schieberle (2009): Food Additives in Food Chemistry, 4th revised and extended ed., Springer-Verlang, Berlin, Heidelberg, 429-465.
2. A Model for Establishing Upper Levels of Intake for Nutrients and Related Substances, Report of a Joint FAO/WHO Technical Workshop on Nutrient Risk Assessment, WHO Headquarters, Geneva, Switzerland, 2-6 May 2005, 1-357. Report issued (Internet) on 13 January 2006
Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:
1. Zakonski propisi o prehrambenim aditivima, HR
2. Važeće zakonska regulative u EU
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/additives/comm_legisl_en.htm