Ekološka proizvodnja i prerada hrane
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Europska i hrvatska zakonska regulativa u proizvodnji i preradi, te stavljanja na tržište ekološki proizvedene hrane. Prehrambena vrijednost ekološki proizvedene hrane. Principi proizvodnje(izbor sorte / pasmine , kontrola bolesti i štetnika, uvjeti uzgoja) skladištenja, načini prerade, pakiranja i prezentiranja. Ekološka proizvodnja žitarica, voća i povrća. Ekološka proizvodnja pekarskih, brašneno-konditorskih proizvoda, voćnih sokova i vina. Ekološka proizvodnja mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda.
ISHODI UČENJA
- Samostalno voditi, upravljati ili nadzirati procese ekološke proizvodnje i prerade hrane
- Samostalno analazirati i objasniti ključne veličine za sigurnost i kvalitetu hrane u proizvodnom lancu, te predložiti mjere za poboljšanje istih
- Kritički analizirati, vrednovati i primjenjivati nove spoznaje i ideje u području proizvodnje i prerade ekološke hrane
- Razvijati nove proizvode i procese
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 20 | |
seminari | ||
vježbe | 5 |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | X |
Literatura
1. Kristiansen, P., Taji, A., Reganold, J. (2006): Organic Agriculture, A Global Perspective, CSIRO Publishing, Australia, CABI Publishing, Wallingford, UK
2. S.Wright, D. McCrea (2000): Handbook of Organic Food Processing and Production, Second Edition (S.Wright, D. McCrea, Eds), CRC Press, New York
Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:
1. Zakoni i pravilnici iz područja ekološke proizvodnje hrane u RH i EU
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-organic_en