Tehnološko projektiranje
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Tehnološki projekt: projektiranje kao kompleksna inženjerska djelatnost. Važnost i uloga tehnologa pri projektiranju od ideja do puštanja postrojenja u proizvodnju. Obrada faza u projektiranju: studija, investicijski program (ekonomski i tehnički dio), idejni, glavni i izvedbeni projekt. Postavljanje projektnog zadatka i osnovni pripremni radovi za donošenje ideje o investiranju. Analiza tržišta, sirovinske osnove, energetskih izvora i radne snage. Izbor makrolokacije, mikrolokacije i situacijskog plana. Definiranje projekta: analiza tehnološkoga procesa. Prikaz mogućih tehnoloških i tehničkih rješenja prema postavljenom projektnom zadatku. Izbor kapaciteta: instalirani, optimalni tehnički i ekonomski kapacitet. (Predavanja)
Uvodna izlaganja prije izvođenja praktičnih vježbi. Izrada situacijskog plana s rasporedom proizvodnih i pomoćnih proizvodnih objekata. Izbor, proračun i raspored procesne opreme u prostoru (tlocrti). Uvećavanje tehnoloških procesa i tehnološke opreme. Opskrba energentima. Protupožarna tehnološka preventiva. Upoznavanje s osnovnim principima građevinarstva. (Seminari)
Primjena računala pri izradbi tehnoloških shema i dispozicija strojeva u tlocrtu (MS Visio). Izrada idejnog projekta. (Vježbe)
Ishodi učenja
Po uspješnom završetku ovog kolegija student će moći:
- pripremiti projektni zadatak, te usporediti moguća tehnološka rješenja pogona prehrambene industrije i odabrati ono koje prema projektnom zadatku daje optimalan odnos kvalitete gotovog proizvoda i troškova proizvodnje
- analizirati i odabrati sirovinu, proizvod, potrebne energente, radnu snagu, kapacitet i lokaciju, te izračunati materijalnu i energetsku bilancu pogona prehrambene industrije prema projektnom zadatku
- odabrati konstrukcijski materijal, procesnu i transportnu opremu i skladišta odgovarajućih osobina u skladu s zakonskom regulativom i potrebama tehnološkog rješenja
- odabrati optimalan raspored opreme, glavnih, pratećih i skladišnih prostora u pogonu i tvorničkom krugu projektiranog objekta prehrambene industrije uz uvažavanje pravila projektiranja
- primjeniti specifične zahtjeve i zakonsku regulativu pri projektiranju, ishođenju dozvola i puštanju u rad objekta prehrambene industrije
izraditi crteže tehnoloških shema, rasporeda uređaja i opreme, te glavnih, pratećih i skladišnih prostora i situacijski plan projektiranog objekta prehrambene industrije
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 10 |
S | Seminar | 20 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Izrada seminarskog rada |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Seminarski rad | X | Usmeno | X |
Nastavni materijali [3]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
04.04.2011. 14:09 | ||
![]() |
21.04.2010. 12:38 | ||
![]() |
5,61 MB | 07.04.2014. 10:19 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | A. Lopez-Gomez, G.V. Barbosa-Canovas, Food Plant Design (Food Science and Technology), Marcel Dekker, 2005. |
2. | Z. B. Maroulis, G. D. Saravacos, Food Process Design (Food Science and Technology), Marcel Dekker, 2003. |
3. | F. Šef, Ž. Olujić, Projektiranje procesnih postrojenja, SKTH, KUI, Zagreb, 1988. |
4. | Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati prostorije za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe NN broj 118/99. |
5. | I. Gulan, Protupožarna tehnološka preventiva, NADING, Zagreb, 1997. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | C. Barker, S., Kimmings, C., Philips, GCSE Design and Technology: Food Technology, Causeway Press, 1996. |
2. | E. Beer, Priručnik za dimenzioniranje uređaja kemijske procesne industrije, SKTH/KUI, Zagreb, 1994. |
3. | Zakon o gradnji NN broj 52/99. |